Många som vårdas i hemmet möter ständigt ny personal, och får inte heller den specialistvård de behöver. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Många vårdgivare problem för hemvårdade

Samarbetet mellan olika vårdgivare fungerar dåligt - det konstateras i en ny avhandling om hemsjukvård. Många vårdtagare möter ständigt ny personal och ingen har en helhetsbild av patienterna, rapporterar Ekot.

Lars Olov Göransson som bor på Söder i Stockholm, får hemsjukvård från tre olika företag, och han har svårt att hålla reda på vem som är vem:

– Det är svårt att snacka om det här, det är invecklat. I ena fallet är det en privat firma som kommer och i ett annat fall så är det den kommunala som kommer, berättar Lars Olov Göransson.

Han är en av landets 250 000 patienter som i dag får sjukvård i hemmet. I en röd pärm på vardagsrumsbordet har han samlat alla dokument som rör hans hemsjukvård. Men det är inte lätt för honom att hitta namnen eller att komma ihåg vad företagen heter och ännu mindre vad alla personer heter:

– Hemsjukvården, det är ju en sköterska som kommer hem och kollar. Men jag har ju en dam som kommer lördagar och söndagar, men var hon kommer ifrån vet jag inte heller.

Och det är inte bara Lars Olov Göransson som har många vårdgivare, det visar distriktsläkaren Sonja Modins nya avhandling om hemsjukvård. Hans situation är verklighet för majoriteten av hemsjukvårdens patienter:

– Det är olika organisationer som är inblandade, det är sjukhus, det är vårdcentralen, det är hemtjänst. Det är så väldigt många inblandade samtidigt, utan att det finns en tydlig ansvarsfördelning, säger Sonja Modin. 

Avhandlingen visar att majoriteten av hemsjukvårdspatienterna är så sjuka att de behöver specialistläkare, vilket inte finns i hemsjukvården. Patienterna måste åka till sjukhus för akut eller specialistvård.

Följden blir enligt Sonja Modin att ingen ur vårdpersonalen har en helhetsbild av patienten. Det händer ofta att patienterna ordineras olika mediciner - som tillsammans kan ge svåra biverkningar.

– Man kan skriva ut olika mediciner på sjukhuset som jag som distriktsläkare som är ansvarig för hemsjukvården, inte har en aning om.

Den stora riskgruppen är patienter som inte kan uttrycka sig, till exempel de med demenssjukdom som har svårt att tala om att de fått biverkningar av medicinerna.

– Eftersom patienten är dement och inte riktigt kan berätta om det har blivit sämre eller bättre, , säger distriktsläkare Sonja Modin.

Anna Larsson, Ekot
anna.larsson@sr.se

Maria Repitsch, Ekot
maria.repitsch@sr.se

Ekots granskning av hemsjukvården

Eftersom antalet vårdplatser på sjukhusen minskat drastiskt det senaste decenniet, har det medfört att fler patienter får sjukvård i hemmet. Denna ges företrädesvis av hemtjänst och distriktssköterskor.

Ekot har genom intervjuer med forskare, handläggare, personal och patienter försökt få en bild av hur hemsjukvården fungerar. En genomgång av anmälningar och andra ärenden om hemsjukvården i Socialstyrelsens diarier har gjorts och fakta har också hämtats ur flera myndighetsrapporter, bland annat från Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting och landstingsrevisorerna i Stockholm.

Omkring 250 000 personer i Sverige fick 2008 vård inom hemsjukvården, enligt Socialstyrelsen. De allra flesta är över 65 år och majoriteten är kvinnor.

Det finns många typer av hemsjukvård och det används olika förkortningar för verksamheten på olika håll i landet:

ASIH - avancerad sjukvård i hemmet
AHS - avancerad hemsjukvård
MOH - medicinskt omfattande hemsjukvård
SAH - sjukhusansluten hemsjukvård
LAH - lasarettsansluten hemsjukvård
Källa: Hemsjukvård i förändring, rapport från Socialstyrelsen 2008

I Socialstyrelsens rapport "Hemsjukvård i förändring - en kartläggning av hemsjukvården i Sverige och förslag till indikatorer" konstateras bland annat att allt fler patienter får hemsjukvård och att det ställer ökade krav på läkare och sjuksköterskor. Undersökningen visar dock att tillgången till sjukvårdspersonal inte är tillräcklig.  Den visar också att tillgång till olika undersökningar och behandlingar varierar beroende på vilken huvudman som har ansvaret för hemsjukvården. Vården ges därmed inte på lika villkor enligt Socialstyrelsen.

Man konstaterar också att antalet delegeringar per sjuksköterska är så omfattande att det strider mot Socialstyrelsens delegeringsföreskrift. Detta är oacceptabelt, skriver styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".