SÖDERTÄLJE

Självmord på internet utreds av polis

En ung man i Södertälje tog igår livet av sig i direktsändning på internet. Mannen, som var 21 år, hade startat en diskussion, en så kallad tråd, på internetforumet Flashback, där han hade kontakt med andra användare innan han hängde sig framför en webbkamera. Flera av användarna hetsade 21-åringen att begå självmordet.

När polisen väl fick larm om vad som pågick var det för sent.

– Första patrull var på plats klockan 14.05 och den patrullen utförde också hjärt- och lungräddning på mannen i väntan på ambulansen, men det var tyvärr för sent, säger Lotta Thyni, informationsansvarig vid Södertäljepolisen.

Hur fick ni veta vem han var och var han befann sig?

– Individer på den här tråden lyckades identifiera honom och på så vis fick vi namn och adress.

Har ni talat med dem som såg det här via nätet?

– Jag har talat med journalister som har sett det som är enormt tagna.

Den 21-årige mannen hade lagt upp en diskussionstråd på Flashback, där han berättade att han bestämt sig för att ta livet av sig, att han tagit lite smärtstillande och väntade på att det skulle börja verka. Bland svaren han fått finns kommentarer som: "Du kommer aldrig att våga, du är för feg" "Det märks att du är en skojare, gå och häng dig" och "Är det långt kvar? Jag ska åka och jobba". I den sista kommentaren från 21-åringen skriver han att han börjat ändra sig, så att han får skynda sig på.

Bo Runeson, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, tror att kommentarerna 21-åringen fick kan ha bidragit till att han verkligen begick självmord.

– Jag tror att när man som den här unge pojken har beskrivit är deprimerad, känslig, så hoppas man ändå på någonting som skulle kunna bryta den här tanken.

Spelade de här hetsande kommentarerna någon roll för utgången, att han verkligen hängde sig?

– Ja, det är nog risk, jag tror att hade han mött mer av lyssnade och förstående hade han kanske avvaktat. Jag tror att ganska länge så tror ungdomar som läser sådant här att det kommer inte att hända. De dras in i spänningen kring det hela och lockas av den, men de tror nog inte att det är på riktigt.

Och sen är det på riktigt och så är livet över.

– Ja, oerhört tragiskt.

Att begå självmord i Sverige är inte brottsligt, men utreds ändå av polisen och den här gången kommer diskussionstråden på internet att bli en del av utredningen.

Lotta Thyni vid Södertäljepolisen vågar inte spekulera i om det kan vara så att de andra i tråden begått något brottsligt.

– Det här är ett fenomen som inte tidigare har skett i Sverige, så det här blir en hel del där vi kommer att lära av, säger hon.

– Den här sajten och hela internet, det är ett nytt universum. Det jag tog del av i den här tråden, så blev det väldigt uppenbart att på något sätt det upplevs som en fiktiv värld, och när han väl gjorde det han sagt att han skulle göra så var många väldigt chockade. Så jag tror att många idag mår dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".