Hur hygienen ser ut på frisörsalonger i vissa kommuner ska en inspektion ta reda på mer om. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
HANINGE/TYRESÖ/NYNÄSHAMN

Frisörsalonger på Södertörn granskas

I nästa vecka drar en stor inspektion av friserssalonger i gång i kommunerna Haninge, Tyresö och Nynäshamn: Närmare 125 salonger kommer att kontrolleras.

Margareta Jonsson på Södertörns miljö och hälsoskyddsförbund berättar vad man kommer att kika efter.

– Vi kommer att titta på hygienfrågor, är det rent och snyggt? Byter man kammar mellan sina kunder? Vad har man för rutiner om man skulle råka klippa någon i örat? Vad har man för rutiner om man skulle upptäcka någon kund som har hårlöss? Sedan kommer vi också att titta på vilken typ av kemikalier använder man. Är det sådana som är lagliga att använda i Sverige, säger Margareta Jonsson.

Syftet med kampanjen är inte att jaga bovar, berättar Margareta Jonsson, utan för att ta reda på hur läget ser ut på salongerna och samla in kunskap, men också informera salongerna om hur de kan förbättra sin hygien- och kemikaliehanteringen.

– Har du tänkt på att du måste rengöra dina verktyg mellan varje kund, och informera om att du måste ha skyssta kemikalier när du arbetar. Jag menar det här är ju även frisörernas egen arbetsmiljö.

Någon som har tänkt på de här frågorna är Ilker Erel på salongen Adam och Eva i Haninge. Tidigare under våren blev de godkända vid en testinspektion:

– Man vill inte bli kammad med samma kam som en annan kund har haft, att det rengörs varje gång.

Ni gör det här?

- Ja, absolut. Vi har två skålar därborta med använda och oanvända kammar, säger Ilker Erel.

Vilka andra rutiner har ni för att hålla rent?

– Det är rengöring efter arbetstid när vi har stängt varje dag, sopa moppa damma.

Du som har jobbat i branschen ett tag, hur ser det generellt ut med renhållningen om du pratar ur egen erfarenhet?

– Jag tror att det finns många punkter där det kan kolla lite extra på. Det är inte så vanligt att frisören tar en ny kam till varje kund. Det är väldigt ovanligt. Jag har aldrig varit med om det förut. Det är ett bra exempel för andra salonger att följa efter, säger Ilker Erel.

Baris Kayhan

baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".