Hemtjänstverksamheten såldes av Stockholms stad i december 2007. Arkivfoto: Scanpix.
STOCKHOLM

Olaglig avknoppning gäller fortfarande

Stockholms kommun har hamnat i ett dilemma. Regeringsrätten konstaterade nyligen att kommunen bröt mot kommunallagen när man sålde hemtjänstverksamhet genom så kallad avknoppning. Beslutet om att sälja var alltså olagligt, men själva avtalet om försäljningen gäller ändå fortfarande.

Catharina Gyllencreutz som är stadsjurist hoppas på att kommunen kan nå en frivillig lösning med bolaget.

– I det här fallet har vi ett avtal som är bindande mellan parterna, och som är verkställt och då är möjligheterna ganska små att vidta rättelse, berättar Catharina Gyllencreutz som är stadsjurist.

Krävs det då att företaget som fått ta över verksamheten går med på att medverka till en rättelse?

– Man får ta en kontakt med dem.

Stockholms kommun är alltså skyldig att rätta sitt olagliga beslut, men för att kunna göra det så måste bolaget Vantörs hemtjänst AB gå med på att betala mer pengar i efterhand.

Anna-Maria Kriss, verksamhetschef på Vantörs hemtjänst AB, vill inte svara på hur företaget ser på saken.

– Kommunen har tagit en kontakt med oss. Och det vi har sagt det stannar mellan oss, säger hon.

Det var i december 2007 som en stadsdelsnämd i Stockholms kommun beslöt att knoppa av, det vill säga sälja hemtjänstverksamhet till två enhetschefer som startat bolaget Vantörs hemtjänst AB. Verksamheten hade då cirka 300 brukare, alltså människor som fick hemtjänst, och ett 40-tal anställda vårdbiträden och undersköterskor.

Prislappen på 69 500 kronor räknades ut genom att värdera de begagnade inventarierna.

Men fallet anmäldes till domstol och nyligen kom regeringsrätten fram till att Stockholms kommun brutit mot kommunallagen, för prislappen bedömdes vara klart lägre än marknadsvärdet på verksamheten. Kommunen hade på så sätt gett ett riktat stöd till ett enskilt företag, något som är olagligt.

Men det är kommunens beslut som är olagligt. Avtalen gäller alltså.

– Vi har inte gjort något fel. Den här domen handlar om kommunen och ingenting annat, säger Anna-Maria Kriss.

Håller du med om att priset var för lågt?

– Jag kommenterar inte det. Har de bedömt det så, så har de bedömt det så.

Och samma situation uppstod i Täby kommun, där kom kammarrätten fram till att kommunens prislapp på drygt 9 miljoner kronor för Tibblegymnasiet varit för låg. En ny värdering gjordes och parterna enades om att ägarna skulle betala ytterligare 6,6 miljoner kronor. Och det gör man nu, berättar Tibblegymnasiets vd Maj Dellström.

– Vi hade ingen laglig skyldighet, det stämmer, ett köp är ett köp och ett avtal ett avtal. Men det är ju en viktig sak och vår utgångspunkt när vi startade skolan var inte att tjäna en massa pengar utan att få nöjet och det roliga att påverka och driva en verksamhet, säger Maj Dellström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".