Länet

Ny trend med sting i storstäder

Biodling var länge en syssla som lockade allt färre entusiaster. Men nu har trenden vänt – framför allt i storstäderna. Antalet biodlare ökar för första gången under 2000-talet och de surrande kuporna kan ses i så väl villaträdgårdar som i koloniområden.

Lotta Fabricius Kristiansen, ordförande i Stockholms läns biodlarförening, tror att det kan vara en växande miljömedvetenhet som ligger bakom ökningen.

Några nyfrälsta biodlare är Per Stenvall och Ulrika Åslund som bor i ett villaområde i Upplands Väsby. De hade turen att förra vintern köpa ett hus med ett tillhörande bisamhälle. Per hade då funderat på att bli biodlare i tio år.

– Nu dök möjligheten upp. Det var en biodling som var på nedgång med bara en kupa men vi har utökat till fyra samhällen och kunnat skörda 153 kilo honung, säger Per Stenvall.

Det är inte ekonomiska intressen som ligger bakom den relativt tidskrävande hobbyn. Honungen äter de upp själva eller ger bort i present.

– Nej, det är bara en bisyssla och handlar snarare om ett intresse för natur och odling, säger han.

TT

Fakta: Biodling

  • Det finns cirka 9 670 biodlare i hela landet.
  • I bisamhället finns tre individer: drottningen, arbetsbina och drönare.
  • Ett bisamhälle kan bestå av 60 000-80 000 individer.
  • Honungens lukt, smak och färg beror på de blommor som bina hämtat nektar från. Honung innehåller cirka 75 procent sockerarter och cirka 20 procent vatten.
  • Svensk honung är oftast fast i konsistensen eftersom våra blommors nektar innehåller mycket druvsocker.
  • Honung innehåller även enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer, aromatiska ämnen och inhibiner (bakteriehämmande ämnen).
  • Inga tillsatser är tillåtna i honung.

Källa: Sveriges Biodlares Riksförbund (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista