Simning

Alshammar i toppform

Täbysimmaren Therese Alshammar vann 50 meter fjäril och tog hem en segertrippel i arenan där OS-drömmen sprack för två år sedan.

– Det gick att vinna här också. Det känns extra bra med tanke på att jag var sjuk precis innan jag åkte hit, säger hon.

Den svenska simstjärnan vann 50 m fritt och 100 m fjäril under den första tävlingsdagen och fullbordade trippeln med att vinna 50 m fjäril på onsdagen. Tre segrar på tre distanser - precis som i världscuppremiären i Rio de Janeiro förra månaden.

Alshammar vann onsdagens lopp på 25,48 och var nästan sex tiondelar före hemmasimmaren Ling Shuyuan.

– Det kändes lite segt i dag. Den första dagen tog hårt på mig med tanke på sjukdomen, resan och tidsskillnaden, säger svenskan.

Tre segrar i en arena där det mesta gick snett för två år sedan, då baddräkten sprack inför OS-semifinalen på 50 m fritt, är också ett skönt kvitto inför fortsättningen. Världscupprogrammet är hektiskt och Peking är starten på en period med sex deltävlingar på bara lite drygt tre veckor.

Alshammar har vanan inne, hon vann den totala världscupen 2006 och 2007 och har varit tvåa de två senaste åren.

– Det är en utmaning, man får helt enkelt ta en dag i taget och hoppas att man håller sig frisk. Målet är att kunna avsluta bra när det avgörs hemma i Stockholm, säger Alshammar som leder världscupen efter två deltävlingar, fem poäng före kinesiskan Chang Gao.

Två andra blågula simmare imponerade också. Stjärnskottet Jennie Johansson - två EM-medaljer i somras - vann 50 m bröstsim på 30,68 och veteranen Lars Frölander gjorde sitt snabbaste lopp på 100 m fjäril på åtta år (51,61) när han blev tvåa efter japanen Kohei Kawamoto.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".