1 av 3
Stockholms borgarråd: Anna König Jerlmyr, Ewa Samuelsson, Ulla Hamilton, Madeleine Sjöstedt, Sten Nordin, Regina Kevius, Per Ankersjö, Lotta Edholm och Joakim Larsson. Foto: Fredrik Persson / Scanpix.
2 av 3
Stockholms tre nya borgarråd: Regina Kevius, Per Ankersjö och Anna König Jerlmyr. Foto: Scanpix.
3 av 3
Stockholms borgarråd: Anna König Jerlmyr, Ewa Samuelsson, Ulla Hamilton, Madeleine Sjöstedt, Sten Nordin, Regina Kevius, Per Ankersjö, Lotta Edholm och Joakim Larsson. Foto: Fredrik Persson / Scanpix.
Stockholm

De ska styra Stockholm

Tre nya borgarråd sitter med i den nya alliansen i Stockholms stad de kommande fyra åren. Anna König Jerlmyr (M), Regina Kevius (M) och Per Ankersjö (C). Stockholms stad har åtta borgarråd i majoritet, samt ett biträdande socialborgarråd.

Anna König Jerlmyr lämnar sin plats i riksdagen och blir borgarråd med ansvar för socialnämnden.

– Jag har varit riksdagsledamot för Moderaterna i Stockholms stad. Nu senast blev jag också vald som kommittéordförande i näringsutskottet, så jag har arbetat dels med arbetsmarknadsfrågor och hjälpa människor som är arbetslösa och sjuka att komma tillbaka till arbete. Men också för att hitta nya sätt för företag att anställa, säger Anna König Jerlmyr.

Hur är det att gå från riksdagen till stadshuset?

– Riksdagen var fantastiskt roligt att få jobba med, men jag känner att det här uppdraget är svårt att motstå för det är så mycket utvecklande och stimulerande arbete som finns inom det här området. Det är viktiga frågor och här har jag möjlighet att konkret påverka stockholmarnas vardag i världens bästa huvudstad, säger König Jerlmyr.

Ett annat nytt moderat borggarråd är Regina Kevius. Hon får ansvar för stadsbyggnadsnämnden och idrottsnämnden.

– Jag tillträder på måndag. Jag ska till dess sätta mig in i de planer som finns för Stockholm. Jag vill arbeta vidare på det här med att det ska vara nära till kollektivtrafik, grönområden och idrottsytor. Jag skulle gärna se fler utegym, för det är ju många människor joggar runt Stockholm, säger Regina Kevius.

– Billiga bostäder skulle vara underbart, men där finns det ju en hel del riktlinjer och krav som ställs av Boverket exempelvis. Vi gör allt i vår makt just nu och ser över det här i Stockholm – hur kan vi se till att det blir billigare bostäder, för det är ganska dyrt att hyra en nyproducerad hyresrätt, säger Regina Kevius.

Men det blir inte bara tre nya ansikten på toppositionerna i Stadshuset. Alla åtta borgarråd får nya ansvarsområden.

Förutom ytterstadsfrågor blir Joakim Larsson (M) ansvarig för äldreomsorgen, och förutom trafikfrågor blir Ulla Hamilton (M) ansvarig för arbetsmarknadsfrågor.

-- När man ska lägga det här pusslet har man att ta hänsyn både till kontinuitet, men också till att det blir rätt profil på rätt område. Sen har vi varit väldigt ense om att det hela också ska präglas just av alliansens prioriterade frågor, säger Sten Nordin (M) som sitter kvar som sitter kvar på den högsta positionen som finansborgarråd.

Vilka som blir den rödgröna oppositionens oppositionsborgarråd är ännu inte klart. Förhandlingarna kring posterna pågår fortfarande.

Den senaste mandatperioden har två av de fyra posterna besatts av Socialdemokraterna, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet haft ett oppositionsråd var.

Socialdemokraterna vill utöka sina två poster till tre, medan Miljöpartiet i kraft av sina framgångar i kommunalvalet vill ha två poster. Vänsterpartiet vill behålla sitt oppositionsborgarråd.

Vid fullmäktiges sammanträde på måndag måste en överenskommelse ha nåtts.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Fakta: Borgarråd

Klart vilka som ska styra Stockholm. Arkivfoto: Hasse Holmberg /Scanpix.
  • Sten Nordin (M) - finansborgarråd.
  • Ulla Hamilton (M) - borgarråd med ansvar för trafiknämnden samt nya arbetsmarknadsnämnden.
  • Joakim Larsson (M) - borgarråd med ansvar för äldrenämnden samt ytterstadsutveckling.
  • Anna König Jerlmyr (M) - borgarråd med ansvar för socialnämnden.
  • Regina Kevius (M) - borgarråd med ansvar för stadsbyggnadsnämnden och idrottsnämnden.
  • Lotta Edholm (FP) - borgarråd med ansvar för utbildningsnämnden och SDN förskolor.
  • Madeleine Sjöstedt (FP) - borgarråd med ansvar för kulturnämnden och fastighetsnämnden.
  • Per Ankersjö (C) - borgarråd med ansvar för miljö- och hälsoskyddsnämnden och stadsmiljörådet.
  • Ewa Samuelsson (KD) - biträdande socialborgarråd med ansvar för tillgänglighetsfrågor samt funktionshinderfrågor.

Källa: Stockholms stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".