Anton Abele startade uppropet "Bevara oss från gatuvåldet" 2007.
Stockholm

Abele blir yngst i riksdagen

18-årige Anton Abele (M) från Stockholm kommer in i riksdagen som ersättare. Det blev klart när riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr (M) idag presenterades som Stockholm stads nya socialborgarråd. Anton Abele blir den yngste riksdagsledamoten hittills.

Abele är på femtonde plats på Moderaternas lista och tar över den tomma stolen efter riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr (M).

Abele blev känd när han efter dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani 2007 startade ett mycket uppmärksammat upprop på internet mot gatuvåld.

Anton Abele (M) säger att han är enormt tacksam för det stöd han har fått och att förtroendet är en ära. Samtidigt säger han sig se ett stort allvar i utnämningen.

– Det här är en ny tid för mig och när jag gav mig in i politiken från början så var det ett sätt att jobba vidare med mitt engagemang kring bland annat gatuvåldsfrågan och våld i vårt samhälle.

Anton Abele säger dock att han även intresserar sig för andra delar av politiken och han är optimistisk till möjligheten att påverka samhället.

– Mitt mål är att kunna påverka som mycket som möjligt och det tror jag verkligen att man kan.

Anton Abeles förväntningar på den kommande mandatperioden är höga och han ser fram emot att sitta i riksdagen.

TT

Fakta: Anton Abele

Den nye riksdagsledamoten Anton Abele fyllde 18 år i januari och blir den hittills yngste i riksdagen.

Abele är främst känd för att, efter dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani i Stockholm i oktober 2007, ha startat ett upprop mot gatuvåld på den sociala nätverkssidan Facebook. Gruppen Bevara oss från gatuvåldet har i dag över 100 000 medlemmar.

Anton Abele har belönats flera gånger för sitt arbete. Bland annat har han utnämnts till årets stockholmare av tidningarna Dagens Nyheter och City och tagit emot MTV:s fredspris Free your mind i München 2007.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".