Kholoud Yamani är en som startat eget.
Länet

Mikrolån skapar fler företag

Mikrolån får oss ofta att tänka på fattigare länder. Men det finns en marknad för mikrolån även i Sverige och Stockholm. Hittills har fem företag startat i länet med hjälp av ett mikrolånsprojekt. Ytterligare fem är i startgroparna.

Imorse kunde Stockholmsnytt berätta om Kholoud Yamani, en kvinna som startat företag med hjälp av mikrolån.

Flera liknande företag är på gång att starta i länet genom ett projekt som främst vänder sig till invandrarkvinnor som inte har en ekonomisk stabilitet. Vilma Mori Aguilar på Nacka kommun, som ansvarar för projektet i Stockholms län, berättar varför de här kvinnorna inte kan söka lån själva hos banken.

De behöver det här stödet eftersom de inte har det såkallade villa, volvo vovve så kan de inte komma själva (till banken). De behöver någon som kan vara en garant och även tala det här språket till banken, hur man förhandlar, säger Vilma Mori Aguilar.

Ett mikrolån är ett mindre lån, som behövs för att starta upp ett företag utan det vanliga kravet på kredithistora hos låntagaren. I utvecklingsländer finns flera projekt med mikrolån. Men i Sverige pratas det inte så mycket om den här företeelsen även om det finns några aktörer som kan hjälpa till med mikrolån.

Bakom det här projektet står Mikrofinansinstitutet, en ideell förening, som drivs med hjälp av statliga pengar och EU-bidrag. Målgruppen är främst invandrarkvinnor som står utanför arbetsmarknaden. Mikrofinansinstitutet hjälper till med affärsplan och samtal med banken. De går inte i borgen för låntagaren men lovar banken att följa och handleda låntagaren med sitt företag. I deras projekt har på drygt ett år fem företag i länet startat tack vare mikrolån. Och fem till är på gång.

Ett av företagen tillverkar bärsele för barn och ett tillverkar smyckeslådor. Ett tredje företag importerar och exporterar varor mellan Sverige och Mongoliet.

Kholoud Yamani i Botkyrka är en av de som fått mikrolån för att starta ett eget städföretag som också tillverkar dadelkakor. För henne var lånet väldigt viktigt. 

Hon tycker att staten istället för att lägga pengar på kurser och rådgivning för de som vill starta företag borde använda en del av pengarna till just mikrolån för småföretag.

– De spenderar pengar på ingenting, kurser och rådgivning. Jag menar jag kan veta bättre än min rådgivare. En del av de här pengarna, en majoritet av det, måste gå till att finansiera små projekt, säger Kholoud Yamani.

Förutom att mikrolån skapar tillväxt och sysselsättning i länet så växer också människor när de får lån och kan starta egen verksamhet, säger Vilma Mori Aguilar.

– De är mer säkra på sig själva. De vet att de har en stor, stor kompetens inom sig, säger Vilma Mori Aguilar.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Fakta: Mikrolån

Små lån som lämnas till fattiga människor utan krav på formell säkerhet. Lånet ger låntagaren möjlighet att utveckla sin kreativitet till att starta företag och därigenom få både försörjning och förbättrad livskvalitet. Mikrolån utvecklades av bland annat den bangladeshiske bankmannen och fredspristagaren Muhammad Yunus.

Källa: Nationalencyklopedin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".