Reaktioner mot friande dom i Tumbamålet

Högsta domstolen frikände tre män som åtalats för grovt sexuellt utnyttjande av en kvinnai Tumba i Botkyrka i februari förra året.
Kvinnan var berusad, men inte i ett hjälplöst tillstånd anser HD, och därför kan inte männen dömas för att ha utnyttjat henne.

De åtalade tillhör gäng i Botkyrka, och frikännandet skickar en signal till gängen. Det anser kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som är chef för polisens speciella gänginsats:

-Det finns en potentiell risk att de gängmedlemmar vi jobbar med tar ett steg framåt och kommer att vara mer aggressiva och kanske våga mer.

De kriminella gängen i Botkyrka behandlar enligt honom kvinnor mycket illa - de blir misshandlade och sexuellt utnyttjade och tvingas till att t ex smuggla in narkotika på fängelser eller att låna ut sina bostäder.

Dagens friande dom i Tumbamålet blir ett slags klartecken för gängen säger Fredrik Gårdare.

-Vi har flera hundra i den här gängmiljön som vi vet har den  här kulturen att  utnyttja kvinnor, både sexuellt och på annat sätt.

Violet Dahlgren är ordförande för kvinnojouren i Botkyrka. Hon kallar domen sorglig och tror att den får konsekvenser, bland annat när det gäller att få kvinnor att anmäla misstänkta sexövergrepp.

-Det här är ju det som ska vara vägledande för domstolarna i framtiden. Så vad finns det för anledning för en tjej som blivit våldtagen att över huvud taget göra en anmälan, undrar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".