Stockholm

Bättre hjälp krävs på Centralen

Idag är det Vita käppens dag över hela världen och i Stockholm så uppmärksammar Synskadades Riksförbund bland annat hur Stockholms Central fungerar som knutpunkt för resenärer med synskada. Lennart Karlsson försöker med ledarhunden Soya ta sig in på Centralen.

– Just här är det ju ganska mycket, stort och öppet och inget speciellt att följa så att här är det lite svårt att hålla riktningen och veta vart man är på väg. Men man får försöka gå rakt, säger Lennart Karlsson, Ombudsman Synskadades riksförbund i Stockholm.

Just Centralen är inte en lätt plats att ta sig fram på om man är ser dåligt eller är blind. Synskadade som reser via centralen har fått lämna synpunkter och det går att göra förbättringar på flera områden, anser Synskadades riksförbund.

Det behövs tydliga stråk som synskadade kan hålla sig till för att hitta rätt och en enda ledsagarservice för all kollektivtrafik, menar Lennart Karlsson.

– Här i Centralområdet finns det olika aktörer; T-bana, pendeltåg, Cityterminalen, fjärrbussar och SJs tåg. Man måste kunna byta mellan de olika färdmedlen på ett smidigt sätt och då behövs det en samordnad ledsagning tycker vi. Alltså ett ställe och ett nummer man kan ringa, säger Lennart Karlsson, Ombudsman Synskadades riksförbund i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista