Fräcka stölder riktade mot äldre kvinnor på Kungsholmen

Ficktjuvar som har specialiserat sig på äldre damer i matvarubutiker har återigen dykt upp i Stockholm.

Tjuvarna stjäl pengarna från pensionärers shoppingvagnar och det kan handla om stora summor.

Annika Lindahl vid Kungsholmens närpolis säger till Radio Stockholm att det kan röra sig om stora belopp.

Ett exempel var när en kvinna i 85-årsåldern bestals på 8 000 kronor. Pengarna hade hon hon tagit ut vid en uttagsautomat och sedan gått för att handla.

Tjuvarna kommer till Stockholm på våren och stannar över sommaren. De arbetar i par eller är tre stycken och det börjar vid bankomaten.

Sedan väntar de tills en äldre dam som tar ut mycket pengar kommer. Henne följer tjuvarna med in i butiken.

De äldre damerna lägger ofta plånboken i sin shoppingvagn som de ställer i kundvangen. När kunden lämnar sin kundvagn utan uppsikt en kort stund för att syna varor på hyllornerna lite närmare, slår tjuvarna till.
Och det kan alltså handla om felra tusen kronor.

Grundproblemet är enligt polisen att pensionärer ofta har mycket kontanter på sig och därmed blir lätta offer för ficktjuvarna.

Nu ska polisen genom kontakt med pensionärsföreningar, lapputdelning på gator och torg samt samtal med bankerna försöka få de äldre att gå över till betalkort.

Men 84-åriga Ulla Westman, som själv blivit besluten på sin plånbok en gång och numera bara har högst en hundralapp i plånboken, tror att det kan bli svårt att få äldre att skaffa betalkort.

-Vi blir lite envisa när vi blir äldre, och tycker att det har ju gått förut, så varför ska det inte gå nu?

Marianne Sjöberg, som aldrig haft ett kontokort eller bakomatkort i hela sitt drygt 80-åriga liv kommer inte att ändra sig trots polisens varningar:

-Nej, har jag kommit upp i de här åren och inte börjat, så tror jag inte att jag tar något nytt beslut.