STOCKHOLM

Storbygge av fordonsgas under staden

Ett bygge i storformat pågår under jorden i Stockholm. Det är ett en och en halv mil långt rörnät för fordonsgas, som ska gå som en hästsko genom Stockholm. Med start i Högdalen hela vägen till Värtahamnen. Förhoppningen är att det med hjälp av nätet ska bli betydligt fler gasmackan än i dag.

– Där nere där det är står lite avspärrningar och det är en grop i marken, dit har röret kommit nu. Vi borrade under Nynäsvägen för en vecka sedan och nu är det sista biten kvar, det är ungefär hundra meter genom berget, vi ska borra till själva macken.

Mathias Edstedt, projektchef på Stockholm gas visar runt vid bygget av den nya gasledningen som snart kommer att kopplas in till gasmacken i Sköndal i södra Stockholm.

– Dels är det så att man slipper man själva lastbilstransporterna men sedan är det så att i rören finns det ju alltid gas. Det kommer inte att vara slut med gas på mackarna inte de som är rörbundna i fortsättningen, det är en stor fördel, säger han.

– Vi kommer ju att erbjuda alla som har mackar längs med vårt gasnät att vara med att ansluta sig. Så jag räknar med att det kommer att bli betydligt fler gasmackar, säger Mathias Edstedt.

Inledningsvis är det till stor del naturgas som kommer i rören men i takt med att fler biogasanläggningar byggs så är målet att det den mer miljövänliga biogasen ska dominera.

--Med naturgas säkrar vi ju leveranserna, men ju mer biogas vi får in ju mer biogas blir det också i nätet.

Idag är macken i Hammarby sjöstad redan inkopplad på nätet, näst på tur blir alltså gasmacken i Sköndal.

Helt klar ska gasledningen genom Stockholm vara årsskiftet 2012/ 2013.

Idag är efterfrågan på fordonsgas i Stockholm betydligt större än tillgången. Men Inge Thelander, kommunikationschef på Stockholm gas ser nu ljust på framtiden.

– Vi hoppas ju nu att det ska ingjuta lite mod i oss gasbilsförare, jag har ju en sådan bil också. Nu så är det på allvar alltså, säger Inge Thelander.

Anna Björkman
anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista