STOCKHOLM

Hård kritik mot ambulansjukvården

Ambulansvården i Stockholm får idag hård kritik av en rad ledande företrädare för akutsjukvården i Stockholm. Verksamheten är illa organiserad och liknar mer taxitransport, säger Maaret Castrén, professor i akutsjukvård på Södersjukhuset.

– Det handlar om att ingen riktigt har nåt helhelsgrepp om ambulanssjukvården. Vi har ett journalsystem som är ganska värdelöst, man får inte in data, man får inte ut data. Det kan inte användas för kvalitetsmätning, och det finns inte riktigt nån som skulle kunna styra och ställa, säger professor Maaret Castrén.

– Styrningen och ledningen har splitsats på så många nivåer - och beroende på den tradition som Sverige har valt - att inte ha prehospitala läkare - så finns det ju inte riktigt den kompetensen som det finns i andra nordiska länder.

Nej, det är en klar skillnad. I övriga nordiska länder finns det dynet-runt bemannade akutläkarbilar - i Stockholm är akutläkarbilen igång mellan 07-21 – alltså bara på dag- och kvällstid.

En annan skillnad mellan Stockholm och jämförbara huvudstader är att det brister ordentligt när det gäller ledning och styrning av ambulansverksamheten från landstingets sida.

Vårdförbundet håller med om att kvalitetskontrollen idag lämnar mycket i övrigt att önska.

Man följer inte heller upp verksamheten ordentligt. Trots hög kompetens med bland annat specialistsjuksköterska i varje ambulans gör otydliga riktlinjer att personalen i ambulanserna agerar på olika sätt i fall som liknar varann.

Varför ambulansverksamhetens journalsystem har såna stora brister, den undviker den ansvarige politikern Birgitta Rydberg (FP) att svara på. Men hon konstaterar i alla fall att man kan bli bättre på att ta tillvara de anställdas kompetens.

– Det vi behöver ta tag i det är frågan hur vi använder de här specialistsjuksköterskornas kompetens.

– Där har vi möjlighet att ge mera delegation, så att läkare delegerar ännu mera behandlingsinsatser som kan göras inne i ambulansen, eller inför transport, säger Birgitta Rydberg. 

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

                                                                 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista