Koncentrationsläger i Polen ska besökas under skolresan till Polen. Arkivfoto: Czarek Sokolowski, AP.
Stockholm

Dyr studieresa anmäls

Otydlig information till föräldrarna.
2:09 min

Södra Ängby skola i västra Stockholm anmäls för andra gången till Skolinspektionen av föräldrar som ifrågasätter kostnaderna för en studieresa till Polen. Resan ska ingå i skolarbetet och skollagen säger att all undervisning ska vara avgiftsfri, men denna resa kostar 5 000 kronor för varje elev.

Det är i januari som niorna planerar att resa till Polen för att åka skidor och besöka koncentrationsläger. Skolan har gjort samma resa i 15 år. Tanken är att eleverna under sina år på skolan ska ha sparat ihop pengar till resan men det har årets klasser inte lyckats med.

När föräldrarna i september nåddes av informationen att resan skulle kosta 5 000 kronor per elev var det många som satte i halsen. Men när Radio Stockholm först träffar rektor Elisabeth Ollas-Paulsson säger hon att föräldrarnas uppgifter inte stämmer.

– Det stämmer inte, då har vi uttryckt oss otydligt därför att det stipendiet som vi väntar på, det kan ju bli allt från 100 000 till 200 000 eller noll, säger rektor Elisabeth Ollas-Paulsson, Södra Ängbyskolan.

-- Om det blir noll så...?

– Då går vi in med pengar.

Men när vi senare läser de brev som skolan skickat ut till föräldrarna står det svart på vitt att resan kostar 5 000 kronor. Inte ett ord om stipendier eller att skolan ska täcka upp om elevernas insamlade pengar inte räcker. Jag ringer upp rektorn för att få en kommentar.

– Jaha, nämen då måste du och jag ha missförstått varandra, för det är klart att det pappret har ju jag varit med och skrivit. Det är alldeles riktigt att i papprerna finns det inget skrivet om att om klasskassan inte klarar att få ihop de pengarna, att vi som skola går in, det är riktigt, säger rektor Elisabeth Ollas-Paulsson, Södra Ängbyskolan.

– Varför gör ni inte det?

– Det är en bra fråga.

Elisabeth Ollas-Paulsson medger att skolan varit otydlig med informationen till föräldrarna och hon ska nu se till att alla får reda på vad som gäller.

Det här är andra gången som skolans Polenresa anmälts till Skolinspektionen, förra gången klarade skolan sig från anmärkning. Hur det blir den här gången är inte klart.

– Jag är medveten om att vi lever i ett gränsland, men jag har gjort den bedömningen att fördelarna, de ideologiska, som finns i ett sånt här projekt är övervägande för min del, säger rektor Elisabeth Ollas-Paulsson, Södra Ängbyskolan.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".