Calle Jonsson släppt i dag

Den svenske 18-åring som suttit i häkte i drygt sex månader i Grekland misstänkt för dråpförsök har släppts mot borgen. 18-åringen lämnade häktet klockan 12 i dag, uppger pappan för TT.
Justitieminister Thomas Bodström har bjudit in den Calle Jonsson och hans mamma till justitiedepartementet för att diskutera hur han bemötts av det grekiska rättsväsendet. Något datum för besöket hos justitieministern är inte fastställt. - Jag tror att de främst behöver lite lugn och ro, säger Bodström. Han framförde redan tidigt i höstas sina synpunkter på att en så ung man fått sitta häktad så lång tid i samtal med den grekiske justitieministern. Men Thomas Bodström tycker ändå att han fått bra svar i från den grekiska regeringen. - De kan ju inte lägga sig i själva målet de heller. Men det är viktigt att det blir uppmärksamhet kring målet så att domstolen är medveten att den måste göra alldeles rätt. Långa häktningstider är inte bara ett problem i Grekland. - Det finns flera andra europeiska länder som har väldigt lång häktningstid. Problemet är att de hänvisar till Europakonvention en och Europadomstolen som reglerar häktningstiden. - Jag tycker att Europadomstolen har en alldeles för generös praxis när det gäller häktningstider. Han är försiktig i sina uttalanden när det gäller det grekiska rättssystemet men kommenterar det faktum att domstolen kört över åklagaren som ville lägga ner åtalet. - Vi står ju lite frågande inför att domstolen kan låta målet gå vidare trots att åklagaren vill lägga ner det. Man kan ju undra hur åklagarens plädering kommer att låta. Men jag vill understryka att det är en del av det grekiska rättssystemet och jag har inte tillräcklig kunskap om det. Det finns många länder som har synpunkter på det svenska rättssystemet också.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista