Polismannen har hela tiden förnekat brott.
Stockholm

Säpopolis friad från våldtäkt

En 50-årig polisman vid Säkerhetspolisen friades på tisdagen av Svea hovrätt från grov våldtäkt. Brister i utredningen och tvivel på kvinnans berättelse gör att hovrättens slutsats blir att det inte går att döma polismannen.

I Uppsala tingsrätt dömdes mannen till sex års fängelse för grov våldtäkt, som i domen betecknades som tortyrliknande. Mannen dömdes även för övergrepp i rättssak för att han hotat bryta nacken av kvinnans son.

Tingsrätten grundade sin dom på kvinnans berättelse som framstod som självupplevd. Hon själv beskrevs som trovärdig.

I hovrätten har det lagts fram ny och mycket omfattande utredning som påverkar kvinnans trovärdighet negativt. Framför allt gäller det hennes påstående om att hon legat naken och bakbunden utomhus flera timmar. Enligt expertvittnen borde hennes kroppstemperatur då ha varit så låg att hon huttrat kraftigt efteråt och haft svårt att röra sig och tala. Men några sådana symtom har hon inte berättat om och det sätter ned trovärdigheten.

Vidare har kvinnan inte varit helt sanningsenlig när det gäller sitt intresse för dominanssex. De skador hon haft har i och för sig varit förenliga med de övergrepp hon beskrivit, men bevisar inte att dessa ägt rum utan kan ha uppstått vid frivilligt sex.

Hovrätten pekar särskilt ut att kvinnans kläder, telefon och datorer inte har tagits tillvara av polisen för att styrka hennes uppgifter.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".