Stockholm

Många nyfikna på gåvorna

1:14 min

I Spegelsalen på Stockholms slott kan man från och med idag se några av alla de lysnings- och bröllopsgåvor som kronprinsessparet Victoria och Daniel fick i samband med att de gifte sig i juni.

En av besökarna idag, på besök från Östersund, var nyfiken på om hennes egen present kommit fram.

– Jag skickade ett telegram, telegrammen skulle samlas i ett album. Jag tycker det är så roligt att vara här. Jag passar på när jag ändå är i stan.

Totalt har det kommit in strax över 2 000 presenter till brudparet. Dem flesta är presenter från privatpersoner. Bland presenterna finns handarbeten, hantverk och målningar.

Främst är det gåvor från Sverige men det finns även en del långväga gåvor från privatpersoner från bland annat Brasilien, Guatemala, Japan och Australien.

Borås stad skänkte en staty i form av en klarröd klänning som ska stå i Borås, kronprinsessparet fick istället en liten miniatyrvariant av statyn att ställa i Hagaslottet. En uppskattad present om man ska döma av dem mer internationella besökare på slottet idag som är entusiatiska.

– Very nice, very nice, säger dem.

                                                      Peder Gustafsson
                                                      peder.gustafsson@sr.se

                                                                               Sven Rönnqvist
                                                                        sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista