Stockholm

Ny vaccineringsmetod mot hiv testas

1:32 min

På Södersjukhuset testar man från och med idag en ny metod för att vaccinera mot hiv. Vaccinet finns redan, men med en ny metod hoppas man få det att fungera mer effektiv.

– Efter att ha injicerat vaccinet som vi gör med en nålfri metod där vi skjuter in en jetstråle i huden så leder vi en svag strömpuls över det vaccinerade området. Det som händer då är att det öppnas små porer i immuncellerna som finns i huden så att vaccinkomponenterna mycket lättare tas upp inne i cellen, säger Bo Hejneman som är överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset.

På Venhälsan på Södersjukhuset  testar man nu ett förebyggande vaccin mot hiv. I tidigare studier så har man sett att det här vaccinet fungerar för att få fram antikroppar men med en ny metod vid själva vaccinationen hoppas man få en bättre reaktion, säger Bo Hejneman som är överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset.

Vaccinet ska ges till 48 friska försökspersoner. Men än så länge har man på Södersjukhuset inte tillräckligt många som anmält sig som frivilliga. Men så snart man har fått in tillräckligt många anmälningar så kommer tester att göras i betydligt större skala - både i Mosambiqe och Tanzania.

– Vi måste först testa vaccinet på vår egen befolkning för det anses inte etiskt att direkt ta ner vaccinet dit för användning. Då kan de komma att känna sig som, citat, försökskaniner i det hela, säger Bo Hejneman.

När vet man att man kan börja använda vaccinet?

– Det dröjer nog ungefär ett och ett halvt år innan vi vet "de facto" vad som händer i den här vaccinationsserien, säger Bo Hejneman.

                                                                                   Ylva Bogegård
                                                                            ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista