HUDDINGE

Fortfarande ingen gripen för rånet mot IKEA

1:04 min

De två personer som greps efter rånet mot IKEA vid Kungens Kurva i Huddinge igår kväll har släppts. Under dagen har polisen gått igenom vittnesuppgifter och övervakningsfilmer, men ännu är rånarna på fri fot.

Det var i samband med att en värdetranportbil kom till kontoret som två män sprängde upp dörren och tog sig in på IKEA vid Kungens Kurva. Rånarna sprängde upp dörren till kassakontoret. Två väktare har skadats och förts till sjukhus.

Anders Polten är gruppchef vid spanings- och narkotikaroteln i Södertörns polisdistrikt. Han menar på att brottet med stor sannolikhet är planerat.

– Den här typen av brott är absolut inte något tillfällighetsbrott utan den här typen av brott planerar man, säger han.

Hur grovt bedömer du det här brottet?

Jag tycker att det här är ett grovt brott eftersom man vågat att spränga en dörr där man känner till att människor befinner sig bakom, säger Anders Pollten.

Personalen i värdetransporten blev vittnen till händelsen, men hotades aldrig själva av rånarna.

Vittnen berättar att explosionen var kraftig och att rånarna försvann från platsen på en moped. En stor polisstyrka jagade rånarna, men på förmiddagen var ännu ingen gripen.

Två väktare fick föras till sjukhus efter rånet. Deras skador är inte alllvarliga men de har blivit tillfälligt hörselskadade på grund av smällen. En av dem fick också ett slag mot huvudet, uppger polisen. 

Polisens utredningspersonal ska nu höra väktarna. Parallellt hörs flera  vittnen som var på plats utanför varuhuset.

– Vi får fortsätta utreda och analysera det material som finns. Det är kameror, det är förhör med vittnen, säger Rickard Andersson stationsbefäl i Flemmingsberg.

Vad krävs för att genomföra den här typen av rån?

– Man bör väl ha en viss kunskap om sprängmedel. Det verkar som de visste vad de var ute efter.

Både sprängmedel och vapen, vad säger det som rånarna?

– Ja, att de var rätt så förberedda, säger Rickard Andersson.

Det är fortfarande oklart om rånarna hann få med sig några pengar.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista