Länet

36-åring åtalas för två mord

0:47 min

En 36-årig man från Stockholmsområdet åtalas idag för två mord och ett mordförsök. Mannen misstänks ha skjutit ihjäl en man i Rotebro i februari i år och en man i Skärholmen 2008, och försökt mörda en man i Zinkguvan i Askersund.

Det ena mordet inträffade i Rotebro i Sollentuna i februari i år. Då sköts en 31-årig man ihjäl med ett grovkalibrikt vapen efter att ha lurats ut från sin bostad för att hämta ett paket.

Under polisens utredning om dådet stärktes misstankarna om att 36-åringen låg bakom flera andra grova våldsbrott. Och i våras häktades mannen även för att i mars 2008 ha skjutit ihjäl en 38-årig man på Idholmsvägen i Skärholmen i södra Stockholm.

Tillvägagångssättet vid de båda morden var desamma. I båda fall har männen skjutits till döds med automatvapen. I båda fall har det rört sig om män som inte varit kända av polisen sedan tidigare.

36-åringen åtalas idag också för ett mordförsök i Zinkgruvan utanför Askersund 2008. Där blev en man beskjuten när han höll på att lasta ur föremål ur sin bil. Han träffades i ena benet och magen, men överlevde.

Den åtalade mannen har vägrat uttala sig under hela polisutredningen. Det enda han medgett är innehav av två pistoler men i övrigt har han inte velat kommentera anklagelserna mot sig.

Polisen tror att svartsjuka ligger bakom de båda morden och mordförsöket.

Mannen hade exempelvis tre år före mordet i Rotebro haft ett kortare förhållande med en kvinna som långt tidigare varit tillsammans med offret.

Kriminalinspektör Dan Boija säger att att allt bottnar i svartsjuka.

– Den enda koppling vi kan se är att gärningsmannen och hans flickvänner har kopplingar till dem här offren, säger Dan Boija.

Men vad har de här döda männen gjort?

De har haft kopplingar till hans flickvänner. Och i ett fall när det gäller mordförsöket så har det varit en arbetsgivare till en av de här flickvännerna. Han kanske har flörtat lite med henne och det har uppenbarligen räckt för att han ska bli skjuten, säger kriminalinspektör Dan Boija.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Fakta: Åtalspunkterna

Den 35-årige mannen åtalas för följande brott:

  • Mord på en 31-årig man i Rotebro i Sollentuna den 9 februari 2010.
  • Mord på en 38-årig man i Skärholmen i sydvästra Stockholm den 4 mars 2008.
  • Försök till mord på en man i 50-årsåldern den 4 december 2008 i Zinkgruvan.
  • Stämpling till grov misshandel och förberedelse till grov misshandel den 12 april i Stockholm.
  • Grov misshandel och olaga hot den 14 november 2009.
  • Vapenbrott. Innehav av bland annat två pistoler och stora mängder ammunition.

Källa: Åklagarmyndigheten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista