Fängelsedomar efter misshandel i Pride-parad

Fyra unga män dömdes idag till fängelse för attacken mot en funktionär i Pride Festivalens karnevalståg förra sommaren.

En av männen är Marc Abramsson, ordförande i partiet Nationaldemokraternas ungdomsförbund, som döms till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel och våldsamt upplopp. Enligt hans advokat, Gunnar Falk, kommer domen att överklagas.

Ordföranden i Nationaldemokraternas ungdomsförbund, Marc Abramsson, kandiderar för Nationaldemokraterna i det kommande valet till EU-parlamentet.

Totalt har nio män i åldrarna 16 till 26 år stått åtalade för inblandning i attacken mot Pridetåget. Samtliga dömdes idag för brott mot sitt nekande. Fyra döms till fängelsestraff, tre män till villkorlig dom och samhällstjänst och två till vård inom socialtjänsten.

Filmer och stillbilder på händelseförloppet har varit tungt vägande bevis enligt tingsrättens dom. Kammaråklagare Karin Engberg är nöjd med de fällande domarna och att tingsrätten bedömt att det rör sig om ett hatbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".