Länet

Två släppta i barnporrhärva

Två av de tre personer från Stockholmsområdet som i går greps i en samordnad barnporrrazzia har släppts, enligt polisen. En man och en kvinna i 40-årsåldern från Österåker har båda släppts, medan en kvinna i 60-årsåldern från Upplands Väsby fortfarande sitter anhållen.

Barnporrtillslagen genomfördes i elva olika län tidigt på onsdagsmorgonen. Totalt greps 23 personer över hela landet, varav 20 är kvinnor.

Bara sex kvinnor sitter nu kvar i förvar – alla de övriga gripna har släppts, enligt åklagare Niclas Eltenius.

– Jag såg inget skäl att hålla dem kvar. De kan inte längre förstöra utredningen eftersom vi har hört alla och säkrat material, säger han.

Misstankarna kvarstår dock mot samtliga 23 personer.

Polisen kommer nu att kopiera de beslagtagna datorernas hårddiskar och materialet ska sedan genomgå en teknisk undersökning.

– Det kommer säkert att ta hela den här veckan och en bit av nästa innan vi är klara, säger Sven-Åke Petters.

Senast i morgon kommer åklagaren att ta ställning till om någon av kvinnorna ska begäras häktad. Det kommer att ske om någon av dem misstänks påverka utredningen om de släpps eller om det finns misstanke om ytterligare brott.

– Det kan vara att de själva har framställt eller spritt bilder. Vi försöker göra en snabbgranskning av materialet nu där vi kollar de datorer som verkar mest intressanta, säger Niclas Eltenius till TT.

Fakta: Razzia på tolv orter

Tidigt på onsdagsmorgonen greps 21 personer på tolv olika orter runtom i landet i ett samlat polistillslag. Två personer anhölls i sin frånvaro.20 av de 23 misstänkta är kvinnor.

En 42-årig man från Borlänge tros vara huvudman i härvan. Mannen greps den 24 september misstänkt för grovt barnpornografibrott. Analysen av hans dator ledde vidare till de 23 personerna.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".