Solna

Skärpt straff för badkarsmord

En 55-årig man från Solna fick på torsdagen sitt straff skärpt med två år av Svea hovrätt för att han förra året dränkte en 71-årig före detta medfånge i dennes badkar. Han får nu avtjäna 15 års fängelse för mord.

Männen blev vänner på Svartsjöanstalten när de avtjänade straff där och fortsatte att umgås efteråt. 55-åringen var i en besvärlig ekonomisk situation medan hans äldre kamrat hade pengar på banken. Denne hade skrivit ett testamente där han gav en del av sina tillgångar till 55-åringen, som hjälpte honom med praktiska bestyr.

En dag förra vintern var 55-åringen hemma hos 71-åringen tillsammans med dennes städerska. Han hjälpte den gamle mannen att bada och gick sedan ut i ett ärende. När 55-åringen kom tillbaka ropade han till städerskan att 71-åringen hade drunknat. Enligt hennes vittnesmål ska han sedan ha hotat henne för att hon skulle hålla tyst.

Men städerskans vittnesmål läggs nu till grund för domen tillsammans med det faktum att de två var de enda närvarande i lägenheten och att det därför inte finns någon alternativ gärningsman.

55-åringen döms nu också att betala 50 000 kronor vardera till 71-åringens två döttrar.

Straffskärpningen motiveras med att 55-åringen tidigare är dömd för dråp och flera andra våldsbrott.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista