1 av 7
Sand- och plogbilar ute på de snöiga och hala vägarna. Arkivfoto: Rolf Höjer Scanpix.
2 av 7
Snöoväder med hårda vindar. Foto Scanpix
3 av 7
Snö även runt Slussen. FOTO Scanpix
4 av 7
Första snön efter sommaren föll idag i Stockholm FOTO Scanpix
5 av 7
Första snön efter sommaren föll idag i Stockholm FOTO Scanpix
6 av 7
En buss bärgas ur diket på Tvetavägen mellan Järna och Södertälje FOTO Scanpix
7 av 7
Personbil bärgas ur diket på Breddenvägen i Upplands Väsby. FOTO Scanpix
Länet

Kaos efter snöfallet

Många inställda busslinjer i ytterstadsområdena
0:31 min

Det blev genast kaos i trafiken på grund av snön som drog in över länet tidigare idag. Busstrafik fick ställas in och utmed vägarna låg bilar i diket. Polisen har åkt ut på minst ett 40-tal trafikolyckor, men ingen person ska ha fått några allvarliga skador.

Idag kom det första ordentliga tecknet på att vintern snart är här. Det första riktiga snöfallet.

Enligt SL så gick både tunnelbane- och pendeltågstrafiken under morgonen i stort sett som beräknat.

Värre var det med busstrafiken, framför allt ute på Nacka och Värmdö, där kunde ingen av dom röda bussarna som går på dom mindre vägarna köra.

Det är just på de mindre vägarna som det har varit störst problem. Bilbärgarna har haft mycket jobb med avåkningar.

Men även de större vägarna har drabbats. Robert Lindström bor i Åkersberga och han körde i morse bil på väg 276. Och han är mycket upprörd över hur trafikverket hanterat årets första ordentliga snöfall. I morse såg han ett 50-tal bilar sitta fast vid Stava Backe:

- Det är det här som händer varje år. Alla vet om det men röjningsbilarna kommer ut först när det är kaos. Det är förjäkligt. Herregud de kunde ha varit ute i natt och kört, säger Robert Lindström.

Enligt Anders Almroth projektledare på driftsenheten inom Trafikverket hade varit svårt för entreprenören att vara ute tidigare.

-De flesta var ute före klockan två i natt.

Hur bedömer du dagens snöfall?

- Jag upplever det som att det har varit ganska besvärligt på sina håll och vi hade en del besvär i Stava Backe. Vi hade varit ute och halkbekämpat tidigare under morgonen.

Vad hade kunde man ha gjort i ett tidigare läge?

--Det är ju så att det här är ingenting som man kan förutse i ett tidigare läge. Det går inte att säga att det kommer att börja snöa här klockan 6.35. Det är först efteråt som det finns ett facit, säger Anders Almroth.

Utanför Stockholm har bussar bland annat haft problem med att komma upp i backar. Det har varit stora förseningar och flera inställda turer.

Snön kom i vanlig ordning som en överraskning för vissa länsbor.

– Det var chockerande att det snöade så mycket, säger en kvinna.

Vad tänkte du när du drog upp rullgardinen i morse?

– Fan också att det snöar, nu kommer väl all trafik bli kaos, säger en annan ung kvinna som Radio Stockholms reporter träffar vid Stadions tunnelbanestation i Stockholm.

– Jag håll på att sätta mig på baken, men jag rädda mig sjäv i sista sund. Man har lite för glatta skor och har inte hunnit plocka fram vintergarderoben, säger länsbon Magnus Magnusson.

Per Sandström
per.sandström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".