Leif Karnström på Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.
LÄNET

Landstinget riskerar att missa kömiljarden

Vårdgarantin har inte uppfyllts
1:49 min

Allt fler patienter i Stockholms län får vänta för länge på behandling eller besök hos en specialistläkare. Vårdgarantin uppfylls inte lika bra som tidigare och chanserna att få ta del av regeringens så kallade kömiljard har minskat.

De nya siffrorna kommer från en rapport från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i landstinget. Enligt avdelningschef Leif Karnström är en viktig orsak till de sämre siffrorna att man räknar på ett nytt och mer omfattande sätt än tidigare.

– Ja, det är ju ett nytt sätt att rapportera. Dels ska vi ta med alla planerade operationer och behandlingar, den andra förändringen är att också patientvald väntan ska tas med i siffrorna. Det är den stora förändringen jämfört med tidigare, säger avdelningschef Leif Karnström på landstingets förvalning.

Jämfört med i våras är den nedåtgående trenden oroande, men enligt Leif Karnström är det än så länge för tidigt att dra några säkra slutsatser.

Det nya sättet att räkna väntetider i vården nu i september ska fortsätta året ut, först därefter vet man säkert om Stockholms län lyckas kravla sig över gränsen för regeringens belöning – kömiljarden. En gräns som innebär att högst var femte patient ska behöva vänta längre än vårdgarantins 90 dagar.

I våras såg det lovande ut i Stockholms län, men det är enligt åtskilliga kritiker friserad statistik. 

Siffrorna baserades på ett drygt 40-tal av de mest problematiska operationerna och behandlingarna. Dessutom behövde de patienter som väntade frivilligt inte räknas med. Nu däremot räknas allt, och resultatet blir en mer rättvisande statistik.

Enligt Leif Karnström är det ganska naturligt att siffrorna har förändrats.

– Ja det förklarar mycket av skillnaden. Patienter som själva väljer att vänta exkluderades tidigare, säger han.

Leif Karnström kan inte svara på om Stockholm kommer att få del av regeringens kömiljard.

– Ja det är alldeles för tidigt att försöka göra någon bedömning. Det här är första mätningen. Det är ett genomsnitt på de återstående fyra månaderna av året, så att det vet vi först framme i januari.

                                                                                 Ulf Bungerfeldt
                                                                         ulf.bungerfeldt@sr.se

Fråga

Fakta: Väntetider i vården

  • Den nationella vårdgarantin innebär att patienter ska få träffa läkare eller få behandling inom 90 dagar.
  • Den senaste mätningen för september visar att 19 procent av Stockholms patienter fick vänta i mer än 90 dagar på ett mottagningsbesök. Det är en minskning med 2 procent i jämförelse med september 2009.
  • I september 2010 fick 22 procent av Stockholms patienter vänta i mer än 90 dagar på behandling. Det är en minskning med 2 procent i jämförelse med i september 2009.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".