Elektrikerstrejk kan orsaka förseningar på byggarbetsplatser i länet

Flera byggprojekt i länet riskerar att bli försenade på grund av den elektrikerstrejk som nu inletts i bland annat Stockholmsområdet.

I länet deltar mellan 80 och 100 elektriker i strejken och byggarbetsplatser som berörs är Högdalens värmeverk i södra Stockholm, ett byggprojekt på Vallhallavägen liksom ett par byggprojekt i Kista och Solna. I Södertälje handlar det om mellan 40 och 50 elektriker som arbetar med olika byggprojekt åt Astra Zeneca.

- På kort sikt händer ingenting, säger AstraZenecas informationschef Staffan Ternby till Radio Stockholm. Men drar strejken ut på tiden kan det förstås bli förseningar med byggena.

- Så småningom blir det alltid problem med framkomligheten på byggarbetsplatserna om en yrkesgrupp är frånvarande vid ett byggprojekt, säger Göte Grönberg, ombudsman på Svenska Elektrikerförbundet, avdelning 1, Stockholms län, till Radio Stockholm.

Det efter att arbetsgivarsidan under söndagen sa nej till ett bud från medlarna i elektrikerkonflikten som en strejk nu inletts bland elektriker på flera byggen. Konflikten handar inte om löner utan om elektrikernas övriga arbetsvillkor och arbetstider, som elektrikerförbundet alltså anser har blivit allt mer pressade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".