Botkyrka

Albybor skapar konst

3:38 min

Parken i Alby i Botkyrka ska få ett mosaikkonstverk som skapats av invånarna själva. Syftet är att Albyborna ska få vara med och utforma sitt eget område när parken rustas upp.

– Stjärnor, lite blommor. Och sedan kommer det komma ett hjärta också. Man tar en tång, så tar man en bit och så ska man sätta i dem i själva teckningen man har ritat. Så det är inte så svårt, säger Victoria som är en av dem som skapar.

Det knackas och knipsas när en solklocka av mosaik växer fram i Alby centrum. Mosaiken ska monteras, för alla att se, i Albyparken som håller på att rustas upp och ska nyinvigas den 10:e november.

Själva starten på projektet med mosaiken var att en grupp tjejer i 14 till 18-årsåldern blev inbjudna att vara med och påverka hur parken ska se ut.

En stadsplanerare som skulle bygga om Albyparken bjöd in tjejerna till en work shop för kvinnor från Alby för att bland annat planera hur belysningen skulle vara, för att det skulle kännas säkrare att vara i parken på kvällen.

Emma Dominguez är projektledare på Botkyrka community teater och jobbar med tjejgruppen.

– Så tänkte de: hur kommer andra få veta att vi varit här och påverkat? Och då tänkte de att vi kan lämna ett avtryck i parken, så då kom vi överens alla tillsammans om att vi skulle lämna en skulptur. Och sen tänkte tjejerna att det blir lite tråkigt om det bara är vi som gör den, vi vill ha med alla i Alby, eftersom parken ju är allas. Så de kom vi fram med idén om mosaiken. För då kan verkligen alla som är med lägga sina bitar, och bygga den här skulpturen tillsammans.

På golvet i Alby centrum ligger den påbörjade mosaikklockan i glada färger. Bredvid står Albybor och jobbar koncentrerat med skärvor av färgglada kakelplattor som de gör mönster och bilder av.

Riad gör till exempel flaggan för sitt favorit fotbollslag.

– Jag har gjort ett fotbollsklubbmärke. Messi, du vet, det laget som han spelar i. Det är fotbollsspelaren som jag gillar.

Anna Viklund och Anna Klara Åhrén är konstproducenter, mosaikkonstnärer och pedagoger och leder arbetet, och hjälper till och visar hur man kan göra.

De säger att mosaik är perfekt för att alla kan vara med, oavsett förkunskap och ålder. Och även om man bara lägger till en liten bit så har man varit delaktig i slutresultatet.

De har tidigare gjort liknande projekt på andra platser i landet, och Anna Viklund hoppas nu på att det ska bli fler.

– I storstäder finns det ju otroligt mycket betongytor som inte används till någonting, och som är ganska tråkiga. Och de är perfekta platser för oss att göra mosaik på. Många tunnlar, och småytor som ingen lägger märke till. Som nu är en ganska tråkig yta, men som skulle kunna bli en fantastisk konstinstallation.

Syftet med mosaikprojektet är att ge en möjlighet till dem som bor i Alby att få vara med och utsmycka sitt eget område, för att känna sig delaktiga i hur deras boendeområde ser ut.

Men för tjejerna i dansgruppen, som startade hela projektet, har det också betytt andra lärdomar.

Josefin Mourad är en av tjejerna, och hon berättar vad som varit det bästa med projektet:

– Vi har lärt oss samarbeta, att man inte bara är självisk. Vi har umgåtts, och vi har gjort massa grejer. Vi har varit hemma hos varandra, och lagat mat tillsammans. Vi har fått våra åsikter att bli hörda, och jag hade aldrig tänkt att jag skulle få min åsikt hörd. Och man har lärt sig ganska mycket, om självförtroende och så, säger Josefin Mourad.

Mosaikprojeket i Alby har finansierats av Botkyrka Byggen, Botkyrka Kommun och Alby områdesgrupp.

Ingrid Forsberg, SR International
ingrid.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista