Reclaim-vandal ångerfull i rätten

Idag hölls rättegången mot en 18-årig man som står åtalad för skadegörelse i samband med Reclaim-demonstrationen på Stureplan förra året. 18-åringen pekas ut om en av de mest aktiva, men säger idag att han ångrar sig och inte kan förklara varför han deltog i vandaliserandet.

18-åringen står åtalad för grov skadegörelse, våldsamt upplopp och framkallande av fara för annan i samband med oroligheterna på Stureplan den 1 maj förra året.

Han har erkänt att han sparkat sönder skyltfönster, kastat flaskor mot polisfordon och att han släppt delar från en byggnadsställning från en bro ner på en polisbil. Men han anser inte att det rör sig om grov skadegörelse, och han anser inte att han utsatt andra för fara.

- Jag vet inte, men jag ångrar mig väldigt mycket, svarade 18-åringen när åklagaren under rättegången frågade varför han vandaliserade.

Han berättade att han var på permission från ett ungdomshem, att han hörde talas om en fest på stan, att han åkte dit och att det sen blev det våldsamt. Han påstår att han inte har något med Reclaimrörelsen att göra och han säger att han inte visste vad den stod för.

Tidigare har två personer dömts för skadegörelsen på Stureplan, till dagsböter respektive vård inom socialtjänsten. 18-åringen riskerar fängelsestraff och skadestånd på upp emot 300 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista