Fångades på bild. Arkivfoto: Scanpix.
Länet

Lodjur på vift i Södertörn

"Det finns förmodligen fler"
1:13 min

Ett lodjur har för första gången på många år setts på Södertörn. Det stod och gnagde på ett slaget rådjur när det fångades på bild av en privatperson.

Lodjuret sågs natten mot fredag i förra veckan mellan Ösmo och Sorunda i Nynäshamn kommun. Det är troligen en vuxen hane som ensam tagit sig till området.

Det har kommit rapporter om lodjur på Södertörn tidigare, men de har aldrig kunnat bekräftas.

När snön kommit ska personal från länsstyrelsen ge sig ut och försöka spåra om det finns fler berättar Hanna Dittrich Söderman som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

– Det här fotografiet är ju ett väldigt starkt indicium att det finns fler lodjur där, säger Hanna Ditttrich Söderman.

Det finns cirka 30 lodjur i Stockholms län. Nästan alla finns i den norra delen. Länsstyrelsens mål är att det ska finnas en lodjursstam på mellan 40 och 50 djur inom fem år.

Hanna Dittrich Söderman är glad att lodjuer verkar sprida sig. Men hon inser att inte alla är förtjusta i tanken på fler rovdjur i länet speciellt med tanke på den vargdebatt som varit.

– Det är väl så att alla är väl inte själaglada över det här. Men lodjuret är ett mycket mindre kontroversiellt djur än vargen och det hänger samman med att lodjur inte orsakar lika mycket skador på tamdjur och inte heller innebär lika stor inskränkning i folks sätt att leva. Lodjuren är ju ett ganska vackert djur i mångas tycke, säger Hanna Ditttrich Söderman.

Fakta: Lodjur

Lodjuret hör till familjen kattdjur. Pälsen är mer eller mindre fläckig och har en guldbrun färg som bleknar mot vintern. Öronen har mörka tofsar och svansen är kort med en svart tipp.

Lodjuren är ensamlevande skogsdjur och mycket skygga. Den jagar helst rådjur men även renar i de områden där de finns.

Totalt i Sverige finns 1 500-2 000 lodjur och stammen växer sakta men säkert.

Källa: Världsnaturfonden och Viltskadecenter (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".