Josefin Lillhage under världscupen på Eriksdalsbadet.
Simning

Lillhage slutar simma

"Jag saknar motivationen"
1:26 min

Väsbysimmaren Josefin Lillhage har bestämt sig för att avsluta sin framgångsrika karriär. Den 30-åriga Lillhage tar av sig tävlingsdräkten för gott efter SM i Stockholm den första helgen i december.

– Det började redan känna under våren. Det tog liksom emot att gå ned till simträningar och blev svårare att gå upp på morgnarna och jag har aldrig haft problem med det innan. Efter sommaren var jag ledig lite fick liksom aldrig suget tillbaka, säger Josefin Lillhage till Radio Stockholm.

Josefin Lillhage har varit landslagssimmare i nästan 16 år och deltagit i fyra OS. VM-guldet och EM-gulden på 200 meter fritt ser hon som höjdpunkterna.

De senaste åren har hon haft problem med sjukdomar och skador. Hon har bland annat opererats för bihåleproblem och skadade knät i vintras. Men det här är inget som ligger bakom hennes beslut.

– Det är ett naturligt steg och det har kommit innifrån. Jag känner att det är lite annat jag vill hinna med också, säger Josefin Lillhage.

Just nu håller hon på att utbilda sig till personlig tränare, så hon stannar alltså inom idrotten men kommer sakna många delar av simkarriären.

– Jag kommer nog att sakna tävlandet och att få resa, mästerskapen och att stå där och känna att man är i bra form och ska presetera. Men sedan är det också träningskompisarna och gemenskapen på träningen.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Fakta: Josefin Lillhage

  • Född: 15 mars 1980 i Göteborg.
  • Bor: Stockholm.
  • Klubb: Väsby SS.
  • Främsta meriter, individuellt, kort bana: VM-guld 200 m fritt 2004, EM-guld 200 m fritt 2004, EM-guld 200 m fritt 2005, EM-guld 200 m fritt 2005. Lång bana: EM-brons 200 m fritt 2004, VM-brons 200 m fritt 2005. Ytterligare ett 30-tal lagkappsmedaljer i VM och EM, 37 individuella SM-guld. Deltagit i fyra OS i följd mellan 1996 och 2008.
  • Aktuell: Slutar efter 16 år i landslaget.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".