Gruppen ska jobba med mordutredningar där misstänkta saknas. Foto: Scanpix.
Länet

Ny polisgrupp griper in vid svåra mordfall

"Vi är inga superpoliser"
1:30 min

Polisen har bildat en nationell grupp som har lång erfarenhet av mordutredningar. Från Stockholmspolisen deltar tre poliser i gruppen och som ska gripa in när mordutredningar kör fast.

En av poliserna som ska arbeta i gruppen är kriminalinspektör Dan Boija från Länskriminalpolisen.

– Man har bildat en grupp om tolv poliser som ska skickas ut för att biträda till polisdistrikt där det skett ett mord. Polisdistriktet kan begära hjälp av oss inom 30 dagar och det rör sig då om dem fall där man inte nått fram till en skälig misstänkt, säger Dan Boija.

Det var efter det så kallade Pernilla-mordet i Dalarna  som polisen inte klarade upp förrän gärningsmannen slagit till en gång till och mördat 11-åriga Engla som tankarna på det här special-kommandot föddes.

I England har det länge funnits en grupp som kallas utredningrevisorer  och efter mönster därifrån  har nu den tolv man starka nationella svenska polisstyrkan bildats för att gripa in och med nya ögon granska en mordutredning som är färsk men som kört fast.

– Vi ska försöka göra ett bra arbete. Men några superpoliser det är vi inte så man kan inte förvänta sig några underverk, säger Dan Boija.

Kommer ni att ha hand om några så kallade cold-case som varit svåra att utreda?

Nej, tanken är att vi ska jobba i färskare mordutredningar. Vi ska kunna gripa in senast efter 30 dagar om det är så att man inte hittat någon gärningsman , säger Dan Boija.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".