Stockholm

Förorten i centrum

Märkning av värdefulla hus
1:21 min

Förorten är i fokus på Stockholms stadsmuseum i helgen när fotoutställningen Förortshus startar. Bilderna kommer från en omfattande genomgång tiotusentals byggnader i ytterstadsområdena.

– Det här är ett uppdrag vi fått av kommunen. Kommunen ville helt enkelt veta vad som fanns utanför tullarna. Sedan tidigare har vi haft ganska bra koll vad som finns innanför tullarna och det var ju faktiskt dags att ta ytterstaden på precis samma allvar, säger Per Olgarsson, byggnadsantikvarie vid Stockholms stadsmuseum.

Under fem år har Stockholms stadsmuseum besökt förorten och inventerat totalt 29 000 byggnader ur ett kulturhistorisk perspektiv.

Syftet var att ta fram ett underlag för att kunna hantera rivningsansökningar och bygglov och för att skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Husen är klassificerade i tre färger; gult som de allra flesta klassificerats som, grönt som har stora värden samt blått. Det är bara 273 hus som är blåklassificerade och av särskilt kulturhistoriskt värde.

-– Stadsmuseet kan naturligtvis inte hindra förändringar. Däremot är det här en signal till både fastighetsägare och stadsbyggnadskontoret att kanske fråga Stadsmuseet. Det är i princip vad märkningen betyder, säger Per Olgarsson, byggnadsantikvarie vid Stockholms stadsmuseum.

I helgen öppnar en fotoutställning med bilder från inventeringen och stadsvandringar arrangeras i åtta förorter.

Per Olgarsson tycker för sin personliga del att stadsdelen Sköndal är spännande.

– Den är intressant för att den är varierad. Det finns allt ifrån 1600-tal till 1960-tal i ett mycket lummigt och grönt landskap. Det är en spännande stadsdel för inte så många känner till den, säger Per Olgarsson, byggnadsantikvarie vid Stockholms stadsmuseum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".