Södertälje

Två dömda för gangsterskjutning

Tillhörde rivaliserande gäng
1:11 min

Två män döms för inblandning i skottlossningen i Södertälje i våras, då tre män hamnade mitt i ett kulregn när de körde bil hem från krogen. Plöstligt avlossades elva skott från en mötande bil.

Händelsen inträffade på Nedre Torekällgatan natten till långfredagen. Två av männen träffades av skotten när den mötande bilen öppnade eld.

Den 28-årige föraren träffades av åtta skott i ansiktet och bröstet. När han kom till intensiven var han död, men läkarna lyckades återuppliva honom och idag sitter han i rullstol.

Den andre mannen, en 37-åring, träffades av fyra skott, men klarade sig lindrigare undan.

Fyra personer med kopplingar till det kriminella gänget X-team åtalades i september för inblandning i mordförsöken, men bara två av dem döms – två 23-åriga män.

Bevisen har varit svaga och tingsrätten kan inte ens slå fast att männen var sig i bilen när skotten avlossades. Däremot kan de på andra sätt kopplas till bilen, som efter dådet hittades utbränd vid Farstanäs Camping.

De två männen döms därför bara för medhjälp till mordförsök till fyra års fängelse av Södertälje tingsrätt.

Åklagare Solveig Sörlien säger till Radio Stockholm att hon är nöjd med domen med tanke på att ingen av de inblandade har velat sammarbeta med polis eller åklagare – inte ens offren.

De dömda och de som besköts tillhör rivaliserande gäng.

– I Södertälje är det ingen ser eller hör någonting, så med tanke på utredningsmaterialet är jag nöjd, säger Solveig Sörlien.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".