Ny lag ska göra det lättare för unga skuldsatta att få skuldsanering. Foto: Dan Hansson /Scanpix.
Stockholm

Lättare hjälp till skuldsatta ungdomar

"Man blir en inkassounge"
1:08 min

Rinkeby-Tensta i nordvästra Stockholm är ett område med en stor andel skuldsatta. Sex procent av befolkningen där finns i Kronofogdens register – mot fyra procent av befolkningen i stort.

Per Sigander är stadsdelens skuldrådgivare och möter en ny generation som inte oroar sig för inkassokrav.

– Alla har ju inkasso, mamma och pappa har ju inkasso och kompisarna har inkasso. Jag har myntat ett nytt begrepp här som jag kallar för inkassoungar; man lever i den situationen och vet inte hur man ska ta sig ur och vad man ska göra utan det blir som en acceptans, man blir en inkassounge.

Konsekvenserna för den som hamnar hos inkasso och får en prick i Kronofogdens register är ofta stora. De flesta väntar för länge med att söka hjälp.

– Hit kommer folk för sent, de är redan fast med sina inkassokrav och med Kronofogden sedan lång tid tillbaka. Det är ju mycket känsla med det här med skulder och sin privatekonomi. Många säger att de skäms och att det tagit lång tid att komma till mig, säger Per Sigander.

För att få hjälp med att sanera sina skulder ställer lagen upp hårda krav. Man måste ha visat betalningsvilja och skulderna måste vara tre-fyra år gamla. Det gör att de flesta unga inte kvalificerar sig.

Men nu finns ett lagförslag om att skuldernas ålder inte ska ha betydelse och det välkomnas av Kronofogdemyndigheten.

– Vi tror att det är otroligt viktigt att man kan sätta igång med en skuldsanering i ett tidigare skede, för att folk ska kunna ha möjlighet att komma upp på banan igen, säger Cecilia Vänman, jurist på Kronofogdemyndigheten.

Jenny Hallberg, SR International
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".