Beslag av nätdrogen mefedron. Arkivfoto: Andreas Jonsson / Scanpix.
Stockholm

Kraftig straffskärpning i mefedronmål

Döms till 14 års fängelse av hovrätten"
0:46 min

Svea hovrätt skärpte straffen rejält för två män som ägnat sig åt grova narkotikabrott. Hovrätten mer än fördubblar fängelsestraffen.

Det var förra hösten som Länskriminalpolisen gjorde en husrannsakan hos en 27-årig man i västra Stockholm.

När polisen kom in i lägenheten försökte han spola ned ett pulver i toaletten, men toalettvattnet togs i beslag och visade sig innehålla nätdrogen mefedron – en drog som narkotikaklassades först 2008.

Via chatt- och mailtrafik fick polisen reda på att 27-åringen och ytterligare en 29-årig man från södra Stockholm hade försökt beställa och smuggla in flera kilo mefedron till Sverige.

Trots att polisen tog bara 16 gram mefedron i beslag dömdes båda till sex års fängelse av tingsrätten för stämpling till grovt narkotikabrott och stämpling till grov narkotikasmuggling.

Men hovrätten slår nu fast att mefedron är lika farligt som ecstacy. Därför mer än fördubblas straffen till 14 års fängelse.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Fakta: Mefedron

Preparatet mefedron var före 2009 tillåtna, men klassade som hälsofarliga läkemedel. Från slutet av 2008 och fram till i höst har medlet klassats som narkotika.

Mefedron är ett centralstimulerande medel och effekten beskrivs som en blandning mellan ecstasy och amfetamin.

Dagen innan preparatet narkotikaklassades avled en 18-årig kvinna sedan hon tagit medlet.

Mefedron började användas av ungdomar i Sverige sommaren 2008.

Källa: Polisen (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".