Fortsatt tufft för kommunerna

Minskade inkomster och fler uppgifter - den ekvationen gör det svårt för kommunerna att få inkomster och utgifter att gå ihop de närmaste åren. Det visar en rapport från kommunförbundet.

Här i länet har räknar i stort sett alla kommuner med underskott för i år och de svåra åren ser ut att fortsätta enligt kommunförbundet som tittat på hela landet.

2003 hade 20 av 26 kommuner i länet balans i budgeten. I år är prognosen 2 av 26.

Trots skattehöjningar och nedskärningar i flera kommuner går verksamheten inte ihop. Anledningarna är flera - men enligt Kommunförbundet finns några avgörande bitar:
Skatteintäkterna har blivit lägre än beräknat - regeringen har dragit in på statsbidrag - och kommunernas åtagande har ökat.

Här i länet spår - enligt Svenska Dagbladet - 24 av 26 kommuner ett minus i år. 

Södertälje är en av kommunerna med stort underskott trots både skattehöjning och nedskärningar. Men det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Lago ser inte någon ytterligare skattehöjning framför sig inför nästa år.  

-Det innebär att vi måste hålla igen och det blir mycket strama tyglar för verksamheten, säger Ander Lago.

En annan kommun som tvingats till skattehöjning och med en prognos på stort underskott är är moderatleddamed Nacka - och även där aviserar kommunalrådet Erik Langby besparingar. Inte heller han ser skattehöjning som ett alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista