Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Ingen lösning för ensamma flyktingbarn

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 16.12
Ansvaret för flyktingbarn faller mellan stolarna
1:41 min
Målsättningen är att det bara ska ta några dygn innan barnet placeras i en kommun. Foto: Scanpix

Problemet med att det tar flera månader innan ensamma flyktingbarn placeras i en kommun beror på att ansvaret faller mellan stolarna eftersom det delas av kommunerna och Migrationsverket, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

– Det som är problemet är att ansvaret bollas mellan kommuner och Migrationsverk. De här barnen ska inte bollas mellan myndigheter utan här krävs det att vi alla tar ett ansvar och ser till att de här barnen får det stöd de behöver, säger Fredrik Malmberg.

Trots att kommunerna i länet tillsammans har skapat 200 nya platser för ensamma flyktingbarn som kommer hit så får barnen vänta i månader i tillfälliga boenden, eftersom det kommer allt fler barn. Det har vi berättat tidigare i dag.

Migrationsverkets målsättning är att barnen ska komma ut i en kommun så snabbt som möjligt. Frågan är då när den målsättningen ska uppnås?

Att de nya 200 platserna ska räcka till för det tror inte Jonas Skruve på Migrationsverket, som arbetar med överrenskommelser med kommunerna.

– Troligen inte, säger Jonas Skruve.

Men har ni fortfarande som målsättning att barnen bara ska behöva bo något dygn på ett tillfälligt boende eller har den målsättningen strukits?

– Målsättningen är ju att det ska vara så kort tid som möjligt förstås.

Och vad är det, några dygn eller veckor?

– Några dygn, en vecka kanske.

Men tror du att ni kommer uppnå det här någon gång och i så fall när?

– Det vågar jag inte svara på, säger Jonas Skruve.

Tycker då barnombudsmannen Fredrik Malmberg att det Migrationsverket gör är tillräckligt, eller borde myndigheten anstränga sig ännu mer?

– Jag tänker att alla behöver anstränga sig merm, därför att de som kommer i kläm nu är de här barnen, säger Fredrik Malmberg.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".