Gränsen är nådd, enligt skyddsombudet.
Stockholm

Enhet hos Länskrim stoppas

Extrem arbetsbelastning har fått skyddsombudet att stänga en av Länskriminalpolisen – en åtgärd som är drastisk och mycket ovanlig inom polisen. Det handlar om enheten som utreder aktiebluffar, som har så många ärenden på hög att verksamheten går på knäna.

Polisens huvudskyddsombud Robert Sollare förklarar varför skyddsstoppet infördes:

– Skyddstoppet beror på att man har en grupp människor som jobbar med investeringsbedrägerier - där har man sån oerhörd arbetsbelastning så att de riskerar att bli sjuka helt enkelt av det jobb dom har, säger Robert Sollare.

Den speciella lilla enheten på Länskriminalen i Stockholm arbetar för närvarande med fem stora utredningar som omfattar totalt ett par tusen målsägare. Ytterligare runt 200 ärenden ligger på hög i den så kallade balansen, alltså ärenden som väntar på åtgärd.

Att en polisenhet stängs av skyddsombudet är mycket ovanligt, men nödvändigt, anser Robert Sollare, trots att det inte är vilka utredningar som helst som stoppats.

-- Det är investeringsbedrägerier, och där handlar det om pengar i miljardklassen, säger han.

Bland annat har HQ Bank hamnat på den här enheten och de misstänkta bedrägerier som omger det, säger Robert Sollare.

Nu är frågan hur långvarigt det här utredningsstoppet blir.

Arbetsmiljöverket reagerade föredömligt snabbt, enligt skyddsombudet Robert Sollare, och Länskriminalens ledning har nu två veckor på sig att presentera en utförlig risk- och konsekvensanalys av vad som händer om inget görs. Redan på måndag måste de första akuta åtgärderna presenteras.

– Ja, där ska arbetsgivaren ge första beskedet om hur man tänkt sig att börja med det här.

Och sen den 15:e är det dags för risk- och konsekvensanalysen?

– Då ska man ha ett färdigt svar senast det datumet till Arbetsmiljöverket, säger polisens huvudskyddsombud Robert Sållare.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".