Nynäshamnsbostäder satsat på föreläsning för att öka hundvettet bland sina boende. Foto Bertil Ericson / SCANPIX /
Nynäshamn

Mer hundvett bland boende

"Det finns en stor problematik i många andra bostadsbolag"
1:40 min

Många bostadsbolag har problem med hundar som är aggressiva eller kanske skäller mycket. Därför tar Nynäshamnsbostäder eget initativ i frågan och erbjuder alla sina hyresgäster i dag en föreläsning i hundvett.

Ronny Carlsson, områdesansvarig i bostadsbolaget berättar om satsningen:

– Nynäshamnbostäders skäl till att göra det här, är för att ligga i framkant. Det finns en stor problematik i många andra bostadsbolag i dag i Sverige, där hundar frekvent biter andra hundar eller biter barn eller sådana saker, hundattacker. Vi har inte den frekvensen i Nynäshamn och vi vill inte ha det heller. Därför vill vi utbilda hundägare innan det här sker.

Men nu inbjuds alla hyresgäster - hundägare som hundrädda - till en föreläsning om kommunikationen mellan ägare och hund och metoder för att få hunden att lyda. Tanken är att isen mellan de två lägren ska brytas:

– Man måste få lite broar mellan icke-hundägare och hundägare. Relationen känns i dag lite frostig.

I dag finns det cirka 730 000 hundar i landet, flera tusen av dem finns Nynäshamn men hittills har Nynäshamnsbostäder sluppit mer allvarliga incidenter, men visst finns det problem:

– Till exempel i Nynäshamnbostäders ytterområde har vi en jättestor hunddebatt just nu. Där handlar det inte om aggressiva hundar, utan där är det de som inte har hund som är upprörda över rastningsetik och hur man släpper sia hundar lös och inte. De tycker inte att folk har koll på sina hundar. Vi har haft stora möten och diskussioner.

Men genom utbildning och information hoppas Ronny Carlsson på Nynäshamnsbostäder få bukt på problemen och ett tydligt resultat:

– Ännu klokare hundägare som har ännu bättre kontroll på sina hundar. Plus att det ska synas i våra bostadsområden.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".