Kommunledningen anser att pengarna inte räcker. Arkivfoto: Leif R Jansson /Scanpix.
Värmdö

Slopad garanti för hemlösa får kritik

"Det är ju rent nonsens"
1:55 min

Socialdemokraterna i Värmdö är mycket kritiska till att den borgerliga majoriteten vill slopa den så kallade "tak över huvudet-garantin" för hemlösa. Antalet hemlösa har ökat och därmed även kostnaderna, men oppositionsråd Lars Bryntesson (S) säger att kommunen har råd.

– Ja, det är klart att vi har råd med det, det är ju en fråga om ambitionsnivå. Vi har ett tiotal miljoner som diskuteras hur de ska användas i den kommande budgeten. Det finns stora behov på många olika sätt, det här är ett av behoven, det finns andra man måste prioritera. Men att ens komma på tanken att vilja avskaffa de viktigaste insatserna för de som har det svårast, det tycker jag är alarmerande.

För fyra år sedan hade Värmdö ett 20-tal hemlösa. I år har den siffran hunnit stiga till 86 personer. Det här betyder att socialnämndens kostnader för att ordna boende till hemlösa ökat kraftigt - i år tros kostnaderna bli åtta miljoner kronor högre än beräknat.

Kristdemokraten och kommunalrådet Stefan Dozzi uppskattar att socialnämnden i dagsläget skulle behövas ytterligare 3 till 4 miljoner kronor för att klara att ge alla hemlösa tak över huvudet. Enligt Stefan Dozzi är en förklaring till problemet den stora inflyttningen till Värmdö - så här sa han tidigare idag i Radio Stockholm...

– Nu ser vi att en del av dem mår inte riktigt bra och det blir köer till hur man ska kunna leva och bo här ute. Det har blivit så pass många just nu att vi inte klarar av det helt enkelt. Vi ser att våra budgetramar klarar inte det här tyvärr, vilket känns väldigt jobbigt och tråkigt.

Men Lars Bryntesson anser att grundproblemet är att det saknas hyresrätter i kommunen och behöver byggas fler. Idag står 4 000 personer i bostadskön och enligt kommunala Värmdöbostäder har inga hyresrätter påbörjats i kommunen sedan 2008. Planer finns, men inga politiska beslut. Lars Bryntesson kallar det för ett "idiotstopp" för hyresrätter och tillbakavisar bestämt att ökningen av hemlösa beror på inflyttning.

– Det är ju rent nonsens, vi har stor inflyttning till Värmdö, vi har haft det länge, men den inflyttning vi har, det är ju helt och hållet till bostäder som man kan betala för, villor, radhus och bostadsrätter. Hyresbostäderna behövs ju för andra behov, personer som inte kan betala för sig, folk som har behov.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".