Brist på tiamin tros vara förklaringen.
Östersjön

Mystisk fågeldöd utforskas

Ett nytt forskningsprojekt ska försöka utröna vad som ligger bakom den mystiska fågeldöden i Östersjön som slagit hårt mot både trutar och ejdrar. Orsaken är brist på en form av B-vitamin, men ingen har kunnat förklara hur bristen uppstår.

I ett treårigt forskningsprojekt, lett av biokemisten Lennart Balk vid Stockholms universitet, ska forskarna försöka utröna den ultimata orsaken till katastrofen.

Fågeldöden har framför allt drabbat fåglar som lever längs Östersjöns kuster. Tidigare studier har visat att det som utlöser sjukdomssymptomen är brist på tiamin, ett B-vitamin. Men vad som utlöser bristen är okänt.

Samma sak har tidigare drabbat laxfiskar i Östersjön. Den beryktade laxsjukan M 74 orsakas också av tiaminbrist.

Detta faktum har gjort forskarna allt mer övertygade om att den okända boven i dramat inte är en bakterie eller ett virus, vilket man misstänkte först.

– Det rör sig knappast om mikroorganismer eftersom det är så skilda arter som drabbats. Troligen är det något kemiskt ämne som vi människor har tillfört miljön. Det blir en stor utmaning att finna ut vad det är, säger Lennart Balk.

Projektet finansieras med 10,5 miljoner kronor av organisationen Baltic Sea 2020 samt Signhild Engkvists stiftelse. Balk och hans kollegor kommer att undersöka misstänkta ämnen genom att exponera dem för fåglar och fiskar. Man kommer främst att koncentrera sig på ejderhonor, liksom på deras huvudföda, blåmusslor.

Det är lätt att dra paralleller till både DDT, PCB och kvicksilver som för inte så länge sedan orsakade massdöd bland fåglar och andra djur. Lennart Balk påpekar att tiaminbrist noterats även i USA, bland laxfiskar i de Stora sjöarna och alligatorer i Florida.

I en studie som Balk och hans kollegor publicerade i fjol konstaterades att 28 fågelarter i Sverige drabbats.

– Antingen är ämnet tiaminförstörande, eller så påverkar det fåglarnas upptag av tiamin, säger han.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".