1 av 4
Pressbild: Karolinska Universitetssjukhuset
2 av 4
En av de nya helautomatiska läkemedelsautomaterna på. Foto: Ulf Bungerfeldt/ Radio Stockholm
3 av 4
Pressbild: Karolinska Universitetssjukhuset
4 av 4
Pressbild: Karolinska Universitetssjukhuset
Huddinge

Läkemedelsautomater ska ge säkrare vård

Automaten minskar risken för feldosering
1:43 min

Nu ska det bli stopp för feldoseringar och förväxling av läkemedel på Karolinska Universitetssjukhuset. Speciella läkemedelsautomater, med både personlig inloggning och fingeravtrycksläsare ska höja patientsäkerheten. Också arbetsmiljön ska bli bättre.

Sjuksköterskan Gunnel Önneholm på Karolinska i Solna är en av dem som använder den nya tekniken. Hon beskriver hur maskinen fungerar och demostrerar.

– Då loggar jag in med mitt inlogg här, och tar mitt tumavtryck. Så kommer jag in på patientlistan, markerar morfintabletten och nu dimper den ner här i lådan, säger hon.

I ett hörn i ett förråd på lungmedicin står en av Karolinskas nya helautomatiska läkemedelsautomater. Grå och stor som en ordinär garderob. Men innehållet är dyrbart. Där finns läkemedel och preparat som täcker behovet för hela Thorax-kliniken.

Nu under hösten installeras 25 automater och nästa år blir det ytterligare 30. Det är modern teknik i kombination med hög säkerhet. En fel kod eller ett fingeravtryck och maskinen vägrar att starta.

Men rätt användning är det meningen att de nya automaterna som just nu installeras både i Solna och Huddinge ska minska risken för förväxling av läkemedel eller att medicin ges i felaktiga doser.

Valeria Corvalan-Stenman är sektionsledare på lungmedicin och precis som sjuksköterskan Gunnel Önneholm ser hon förbättrad säkerhet  och lugnare arbetsmiljö som viktiga fördelarna med den nya tekniken.

– I första hand patientsäkerheten. Men sen är det också ett led i arbetsmiljön, säger Valeria Corvalan-Stenman.

– Man får mer tid över, man slipper till exempel antibiotikaprutor, slipper stå och blanda, säger sjuksköterskan Gunnel Önneholm.

– Förut kunde kunde det lukta väldigt härinne, fortsätter hon.

Finns det då inte en risk att ni som yrkesgrupp på något sätt hamnar i bakgrunden, när ert jobb sköts av en maskin?

– Nej, det tycker jag inte. Det var kanske många som tyckte det från början. Det här med att manstått i många år och delat läkemedel och känner igen varenda piller, det blir ju så.

– Men nej, det tycker inte jag, säger Gunnel Önneholm.

Ett fingeravtryck ger rätt medicin

  • I höst installeras 22 läkemedelsautomater på Karolinska Universitetssjukhusets olika avdelningar.
  • Automaterna medför att förväxlingar av läkemedel och felaktiga doser minskar.
  • Funktionen går till så att en sjuksköterska identifierar sig med sitt fingeravtryck. Genom ljussignaler som automaten sänder ut kan leds sköterskan till rätt medicinfack.
  • Nästa år ska ytterligare 30 automater installeras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".