Flera klagomål på vattnet i ombyggd simhall i Nacka

Nacka Simhall byggdes nyligen om för 30 miljoner kronor. Men efter nyöppningen i höstas har det varit stora problem med vattenkvalitéten.

Efter klagomål från anställda och besökare gjordes provtagningar i ombyggda Nacka simhall i mitten av mars. De visade att badvattnet innehöll fyra gånger så mycket trihalometaner som rekommenderat. Det är ämnen som uppstår när klor förenas med organiska ämnen, de kan orsaka illamående och kan vara cancerframkallande på lång sikt. Simhallen stängdes under drygt två dygn i början av april och en gravid anställd har för säkerhets skull omplacerats tills vidare. Trots fortlöpande arbete har det varit svårt att komma tillrätta med problemet. Halterna av skadliga ämnen har halverats, men värdena går upp och ner och ansvariga vet fortfarande inte exakt vad felet beror på.

- Jag tror att vi kan uttala oss om det när reningsanläggningen fungerar stabilt. Det gör den inte idag, säger Åsa Engwall, chef för idrott- och fritid i Nacka Kommun till Radio Stockholm.

Det företag som varit projektledare åt kommunen vid ombyggnationen går nu igenom anläggningen. Företaget anser inte att det är något fel på själva bygget, trogs obehaglig luft, rostskador och problem med rening och klorering av vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista