Trögt sälja allmännyttan

Det går trögt att sälja allmännyttiga lägenheter i Stockholm till privata bolag. Bara en affär i hamn - och det blir troligen inga fler innan valet i höst.
Trots att de kommunala bolagen haft nästan ett år på sig att sälja ut 3000 lägenheter så är det bara EN affär som kommer till stånd - och fler lär det inte bli innan valet, säger Gatu och fastighetsborgarrådet moderaten Sten Nordin. Han säger till Radio Stockholm att fastighetsbolagen väljer att avvakta i väntan på ny lagstiftning. Det var i mars förra året som den borgerliga majoriteten i Stockholm beslutade att kommunens bostadsbolag skulle sälja 1000 lägenheter vardera till privata fastighetsägare. Men hittills är det bara Familjebostäder som sålt 526 lägenheter till Stena fastigheter och bostadsbolaget har inga planer på ytterligare försäljningar. Varken Stockholmshem eller Svenska Bostäder har ännu fått till stånd någon affär . Från 1 april väntas en ny lag för allmännyttan, som kommer att innebära kommunerna tvingas få godkänt från länsstyrelsen innan de säljer ut sina bostäder. Enligt Gatu- och fastighetsborgarrådet moderaten Sten Nordin är det väntan på lagen som gör att försäljningen går så trögt. Men Stockholmshems VD Bengt Fogelström håller inte med. Han säger till Radio Stockholm att det är naturligt att bostadsaffärerna tar tid att genomföra. Han tror inte att lagstiftningen har någon betydelse när privata fastighetsbolagen tar ställning till köp, utan den stora svårigheten för en köpare ligger i risken - eller möjligheten- för bostadsrättsomvandlingar. Det är en faktor som man måste ta stor hänsyn till - stopplagstiftningen däremot förefaller mest tandlös, säger Bengt Fogelström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista