SMHI har utfärdat klass 2 varning och KTH-forskare avråder folk från att ta bilen i dag. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX /
Länet

SMHI varnar för oväder

"Det kan finnas en anledning att lämna bilen hemma"
1:49 min

I dag kan det komma rejält med snö i länet. Nederbörden börjar i söder på morgonen och drar sig norrut under dagen.  Snön i kombination med kraftiga vindar - kan skapa stora problem i trafiken. SMHI har utfärdat en varning klass 2, och upp till 15-20 centimeter snö kan falla under dagen.

Katarina Elevant är meteorolog och forskare på KTH:

– De största problemen blir på eftermiddagen, för då kommer väldigt stora mängder i kombination med väldigt kraftig vind, för vinden är som kraftigast under eftermiddagen.

Men även om man bara tänkt ge sig ut en sväng på förmiddagen kan det vara klokt att inte ta bilen, menar meteorologen Katarina Elevant.

– Bilisterna kanske ska tänka på att även på morgonen kan det vara förrädiskt halt. Så det kan finnas en anledning att lämna bilen hemma och hitta en annan lösning, så pass allvarligt är det. Och i och med att det är så pass tidigt på säsongen finns det ju risk att många människor inte tagit del av den här informationen. Och då kan det bli avåkningar och de blockerar framkomligheten, säger Katarina Elevant, meteorolog och forskare på KTH.

Och även de som varit förutseende och bytt till vinterdäck kan bli lidande.

– Det är väldigt farligt om man inte har vinterdäck, men det kan bli så pass stora problem i trafiken så det är inte så roligt att sitta där i sin bil även om man har vinterdäck, säger Katarina Elevant.

De som jobbar på däckverkstäder runt om i länet hade mycket att göra i går, när SMHI:s varning kom. Och det lär inte bli lugnare i dag, tror Amed, som jobbar på en däckverkstad på Birger Jarlsgatan.

– Det är alltid så, varje säsong. Det kommer folk så fort det har snöat. De får ju stå i kö. Det är deras straff. Vi har ju påmint dem, säger Amed.

Och några av de bilister som jag pratar med har hunnit sätta på vinterdäcken, men inte alla.

– Jag har faktiskt gjort det precis i dag, annars brukar jag vara sen. Jag vill inte gärna sätta på dem innan snön har fallit, för det är lite dumt när man bor i stan, säger Karin.

Och för många innebär det här ändrade resplaner i morgonrusningen.

– Det blir nog kommunalt, jag åker buss och det går rätt snabbt, säger Martin.

– Jag brukar cykla, men jag kanske får gå då, säger Maria.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".