HANINGE

Konflikten inom FP i Haninge fortsätter

2:01 min

Konflikten inom Folkpartiet i Haninge fortsätter och igår kväll hade partiets länsförbund ett möte för att reda ut saken. Partiets andranamn i kommunen, Sepideh Erfani, inte har blivit nominerad till några politiska förtroendeuppdrag i kommunen efter valet -– men när det gäller orsaken står ord mot ord.

– Ja, det är väldigt tydligt att det finns allvarliga personkonflikter i Folkpartiet i Haninge som tyvärr har kommit till uttryck på ett väldigt olyckligt sätt i den här nomineringsprocessen. Däremot har ju vi ställt frågor för att få reda på om det skulle finnas någon form av främlingsfientliga motiv eller mönster, och vi har inte, av allt det som har framkommit igår, sett att det har framkommit någonting som har gett någon grund för de påståendena.

Mikael Trolin är ordförande för Folkpartiet i Haninge. Han har sin bild klar av vad som hänt.

– Sepideh Erfani, andranamn på vår kommunlista, har blivit diskvalificerad från ett jobb för att kommunalrådet Peter Olevik Dunder har sagt till mig att han tycker att hon är för "osvensk" i sitt sätt, säger han.

Men Peter Olevik Dunder själv förnekar fortfarande att han skulle ha sagt ordet osvensk eller något annat nedsättande.

– Ingenting som har med någon främlingsfientlighet att göra. Och jag håller heller inte för troligt att jag i samtal med Mikael Trolin skulle ha kunnat uttryckt så, utan att Mikael skulle ha tagit upp det med mig där och då i så fall.

Den andra huvudpersonen, Sepideh Erfani, säger att diskrimineringen inte stannat vid kommentarer om hennes beteende. När hon bad om en motivering till att hon inte blivit föreslagen fick hon höra att hon inte var en långsiktig kandidat.

– Unga tjejer som har höga ambitioner bränner ut sig i politiken, vi behöver en långsiktig kandidat, inte en kortsiktig kandidat. Och då tänker jag så här att det är förnedrande att en ung tjej på grund av att hon har en familj, inte kan vara en långsiktig kandidat, säger hon.

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista