Farligare att jobba på bygge i Stockholm

Byggarbetare i Stockholm löper större risk att skadas på sin arbetsplats än byggarbetare i övriga landet. Det visar statistik från arbetsmiljöverket som Radio Stockholm tagit del av.

Förra året anmäldes totalt runt 5250 arbetsolyckor i Stockholms län. Olycksfallen i Stockholm ligger under genomsnittet i riket, men byggbranschen är ett undantag.

Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära olycks- och sjukdomsfallsstatistik anmäldes förra året 830 arbetsolycksfall bland byggarbetare i Stockholms län. Det motsvarar drygt sexton olycksfall per 1000 arbetare och det är en högre siffra än riksgenomsnittet. Av de tio dödsfall i länet som inträffade i arbetet gällde fyra byggverksamhet.

Att just byggarbetare i Stockholm är olycksdrabbade kan enligt Byggarbetareförbundet ha flera orsaker. Stress och dålig säkerhet och planering på byggföretagen är några orsaker men också att det finns en grupp utan tillräcklig kompetens som hoppar in och jobbar tillfälligt på byggen.

Den sämsta olycksfallssatistiken i Stockholms län har trots allt inte byggarbetare, utan den betydligt mindre gruppen arbetare inom stål och mettalltillverkning. Och även inom avfallshantering och renhållning är olyckstalen höga.

Av alla anmälda olyckor i arbetet i länet under 2003 gällde 56 procent män och 44 procent kvinnor. För kvinnor är olyckor vanligast inom vård och omsorg, särskilt äldre- och handikappomsorgomsorgen där det anmäldes 10,7 olyckor per tusen kvinnliga förvärvsarbetare.

När det gäller arbetsrelaterade sjukdomsfall i Stockholms län är problemet störst inom försvar, brandförsvar och polis, men även här ligger byggarbetare högt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista