Miljögifterna ökar i Östersjön.

Farliga miljögifter i Östersjön

Flera farliga miljögifter har ökat i Östersjöns djuphavsbottnar. Efter provtagningar för två år sedan redovisar nu Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Uppsala, och Göteborgs universitet utveckling för hela 13 organiska miljögifter.

Ingemar Cato berättar om den syntetiska oljan PCB som totalförbjöds 1995 men som fortsätter att öka på de syrefria havsbottnarna som man provtar efter miljögifter vart femte år.

PCB är inte det enda miljöfarliga ämnet som ökar - efter provtagningar för två år sedan redovisar nu Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Uppsala och Göteborgs universitet utveckling för hela 13 organiska miljögifter.

De giftiga ämnen ligger nere på havsbotten - utanför det ekologiska systemet - inbäddade i sediment. Men de är trots det inte ofarliga. Ibland kommer det nämligen in syre i Östersjön från Västerhavet. Och det finns också planer på att syresätta de här syrefattiga bottnarna för att på så sätt få bukt med algblomningarna på somrarna.

Tina Halldén, SR Uppland
tina.hallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista