1 av 2
Kommunen blir idag sist ut i länet att presentera styret. Foto: Scanpix.
2 av 2
Jonas Nygren (S) är nöjd med uppgörelsen.
Sundbyberg

Klart hur Sundbyberg ska styras

1:58 min

Sundbyberg, som var en av de kommuner där Sverigedemokraterna blev vågmästare i valet, kommer att styras av en blocköverskridande koalition de kommande fyra åren. Men oppositionspartierna Vänsterpartiet och Moderaterna är oroade över att koalitionen inte har egen majoritet.

För att minimera Sverigedemokraternas inflytande kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet samarbeta med Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Jag är väldigt nöjd med den här överenskommelsen. Jag tycker att det är en bra politisk plattform. Vi har haft väldigt bra diskussioner och det bådar gott för de närmaste fyra åren, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S).

Sundbyberg blir i dag den sista av länets kommuner som presenterar vilka partier som ska styra under den kommande mandatperioden. Innan valet var det en rödgrön majoritet som ledde kommunen efter att två moderata fullmäktigeledamöter hoppat av till Socialdemokraterna 2007.

Valresultatet gav ingen säker fingervisning om vilka som skulle sitta vid rodret. Sverigedemokraterna såg ut att bli tungan på vågen, och därför drog förhandlingarna ut på tiden.

– För att få den här breda majoriteten, så att inte vi skulle få ett osäkert läge med Sverigedemokraterna som vågmästare, var vi tvungna att bryta blockgränsen. Och då var det Centerpartiet och Kristdemokraterna som vi kom längst med och som vi kunde enas med kring en väldigt bra politik, säger Jonas Nygren (S).

För Kristdemokraterna är det en ny situation att styra ihop med rödgröna partier. Pariets gruppledare i Sundbyberg, Bengt Sjöholm (KD) tycker att det ska bli spännande.

– Det har inte varit ett lätt beslut för oss att ta att gå och bilda ett mittenstyre, men samtidigt känner jag att vi har något att bidra med, säger Bengt Sjöholm (KD).

Det nya styret har 25 av kommunens 51 mandat, och saknar alltså ett mandat för att ha majoritet. Men för att koalitionens förslag ska röstas ner krävs att Moderaterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna går ihop, något som Jonas Nygren inte tror kommer att hända.

Trots tidigare stormar i Sundbyberg och trots att koalitionen faktiskt saknar ett mandat för majoritet så tror Bengt Sjöholm (KD) på ett stabilt samarbete som ska vara i fyra år.

– När vi går in i det här satsar vi på ett långsiktigt samarbete. Visst, vi kommer säkert möta frågor där vi har olika ståndpunkter, men då får vi tillsammans i god anda arbeta fram bra lösningar, säger han. 

Och Kristdemokraterna och Centerpartiet har fått igenom ett av sina viktigaste krav.

– En sak som vi tillsammans med Centerpartiet har drivit är att man inte ska bygga något kraftväremverk i Kymlinge under mandatperioden och det är ett stort framsteg tycker jag, säger Bengt Sjöholm (KD).

Och det gemensamma politiska programmet innehåller både satsningar på välfärd och skattesänkningar, säger Jonas Nygren (S).

– Vi kommer tillföra väldigt mycket pengar till skola, förskola och äldreomsorg, kultur och fritid, och se till att staden växer. Samtidigt som vi har råd att sänka skatten och fortsätta vara en skuldfri kommun, säger Jonas Nygren.

Moderaterna i Sundbyberg är oroade över att det nya styret i kommunen inte får egen majoritet i kommunfullmäktige.

– Det som är problemet med det här nya styret är att de behöver stöd från antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna inför varje kommunfullmäktigemöte, säger Carl Grufman (M), oppositionsråd.

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att partiet har valt att stå utanför samarbetet eftersom de tycker att Vänsterpartiet står för långt ifrån de borgerliga partierna i för många frågor för att kunna samarbeta med dem och Socialdemokraterna.

Sundbybergs kommun

  • Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun. Sundbybergs stad har omkring 37 000 invånare och har av tradition tidigare varit socialdemokratiskt styrd. I valet 2006 skedde ett maktskifte och för första gången fick Sundbyberg ett borgerligt styre. 
  • Sundbyberg var en av de kommuner där Sverigedemokraterna blev vågmästare i valet 2010. De närmsta fyra åren kommer Sundbyberg att styras av en blocköverskridande koalition.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista